CDA

22-01-04

Oostlander wil de toetredingsonderhandelingen met Roemenië opschorten

Naar aanleiding van het rapport van de Britse afgevaardigde in het Europees Parlement Barones Nicholson, over de voortgang van Roemenië naar toetreding tot de EU, heeft CDA-Europarlementariër Arie Oostlander in het debat van 21 januari jl. voorgesteld als Parlement een beroep te doen op Raad en Commissie om de lopende toetredingsonderhandelingen met Roemenië op te schorten.

Dit om absolute voorrang te geven aan de vestiging van de rechtsstaat en het volledige respect van de mensenrechten in Roemenië.

Het rapport van Barones Nicholson en andere berichten uit Roemenië bevestigen dat de rechtsstatelijk situatie in Roemenië verslechtert, gezien: de onveiligheid van kritische journalisten, de corruptie op alle regeringsniveaus en met name ook in kindertehuizen, de ernstige gebreken in het justitieel apparaat en de onafhankelijkheid daarvan, het gebrek aan vrijheid van informatievoorziening en het wangedrag van politie ten opzichte van burgers.

Oostlander trekt een parallel met de wijze waarop misstanden in Slowakije tijdens het autoritaire bewind van Meciar (1997) door de EU zijn beantwoord met uitstel van onderhandelingen. Oostlander pleit dan ook voor gelijke behandeling van alle kandidaat-lidstaten.