Anti Racisme Informatie Centrum

email

BEELDEN EN BOUWSELS VAN DE MULTICULTURELE STAD

Serie lezingen en debatten over de invloed van de Islam op de Nederlandse samenleving georganiseerd door Felix Meritis en ISIM (het International Institute fot the study of Islam in the Modern World)

Beeldvorming in de media

Datum: 22-01-2004

Toegang: 7,50
Reserveren: bel 020 623 13 11

Over de kritische onafhankelijkheid van de journalist en de invloed van de media.

In minder dan 20 jaar tijd is het aantal moslims in Nederland sterk toegenomen. Dit heeft invloed op het stedelijk landschap. Niet alleen zichtbaar door de bouw van moskeeën, winkels en uitgaanscentra, maar ook door nieuwe vormen van kleding en gedrag binnen de stedelijke context. De nieuwe Nederlanders werden in eerste instantie verwelkomd als een andere cultuur, de laatste jaren is de aandacht verlegd richting religieuze en ideologische context.

Er wordt veel gedebatteerd over de - in de ogen van veel niet-moslims - gebrekkige integratie van de migranten en hun kinderen. Er klinken protesten tegen de bouw van moskeeën en islamitische scholen. In de praktijk wordt echter weinig aandacht besteed aan de manieren waarop moslims in Nederland vormgeven aan hun nieuwe bestaan.

Beeldvorming in de media

Over de kritische onafhankelijkheid van de journalist en de invloed van de media.

Toekomstige Beelden en Bouwsels:

Tegenbewegingen, initiatiefnemers van verschillende tegenbewegingen (o.a. AEL, Koerswijziging, Ben je bang voor mij) ontmoeten elkaar (19 februari). Het Huwelijk, over import-bruidjes, echte liefde en de hoeksteen van de samenleving, met een internationale bruidsmodeshow! (18 maart). Heilige boeken, een kritisch literaire beschouwing op de heilige boeken van het Jodendom, Christendom en de Islam door vooraanstaande Nederlandse auteurs (22 april).

Op 20 mei is er een slotmanifestatie waarin de onderwerpen nogmaals onder de loep worden genomen. De belangrijkste bevindingen worden door eerdere sprekers op een rijtje gezet.

Beelden en Bouwsels wordt georganiseerd in aansluiting op de succesvolle serie Islam, gezag en leiderschap.

Wilt u op de hoogte blijven? Stuur ons dan een e-mail o.v.v. 'Beelden en Bouwsels'.