Fontys



vrijdag 9 januari 2004

Symposium Integrated Product Development
Koeien volgen en bomen uit de grond trekken
Van een hightech systeem om de positie en het gedrag van koeien in de gaten te houden en een apparaat om coniferen uit de grond te trekken tot hulpmiddelen voor communicatie en fitnesstraining voor gehandicapten. Tijdens het Integrated Product Development Symposium op donderdag 22 januari bij Fontys Hogescholen in Eindhoven presenteren en demonstreren vierdejaarsstudenten Techniek de meest uiteenlopende technische oplossingen die de mens dienen.

De afgelopen maanden hebben Fontysstudenten Techniek, samen met studenten uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Mexico en de Verenigde Staten, in opdracht van bedrijven en instellingen nieuwe producten bedacht en ontwikkeld. De studenten onderzochten van deze producten de klantenwensen, zochten naar een technische oplossing, werkten deze vervolgens uit tot een prototype en stelden een marktintroductieplan op. De projecten zijn voor de techniekstudenten een goede voorbereiding op het afstuderen en de praktijk, vooral vanwege de internationale samenwerking en de samenwerking tussen verschillende disciplines.

In de bijlage staat een korte beschrijving van de producten die tijdens het symposium zullen worden gepresenteerd en gedemonstreerd.

Het symposium vindt plaats op donderdag 22 januari van 09.00 uur tot 16.30 uur in gebouw R5 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. De presentaties zijn in het Engels en de toegang is gratis.

Bijlage producten

Cowtracking Hiermee kunnen automatisch dieren op de boerderij digitaal in de gaten gehouden worden. De boer kan op deze manier meer rendement uit zijn veestapel halen, want hij krijgt een seintje als een beest afwijkend gedrag vertoont.
Electrically driven bicycle Deze all-terrain bike is geschikt voor fietsen in de bergen, waarbij de fiets tijdens de afdaling energie opslaat waarmee de fietser bergop weer met een elektromotor geholpen wordt.
Magazine Management Een digitaal systeem maakt het mogelijk om binnen een bedrijf alle relevante vakliteratuur aan het personeel te presenteren.
Tree Lifting Device Niet meer zwoegen en zweten: kleine bomen trek je met dit apparaat heel gemakkelijk uit de grond. Muscular Dystrophy Chair Een fitnessapparaat dat op een rolstoel gemonteerd kan worden om spierdystrofiepatiƫnten armen en benen te laten trainen.
LED-lamp Nieuwe lichttoepassing met Power Led-licht, In samenwerking met studenten uit Mexico wordt een nieuwe lamp ontwikkeld waarmee je veel licht hebt met een relatief laag energieverbruik. Easy Speech II Ontwikkeling van een communicatiesysteem voor gehandicapten, dat werkt door middel van hoofdbewegingen. Advertsing pilot project Aan lantaarnpalen bevestigde reclamedisplays die een snel te verwisselen website- adres bevatten. Tobacco Leaf Positioning Machine in productieproces van sigaren die controleert of tabaksbladen in de juiste positie liggen en deze goed legt als dat niet het geval is.
Adjustable mould Een snel in grootte aan te passen mal voor een verpakkingsmachine.
Robot Spy Twee met elkaar communicerende robots in een labyrint. De eerste robot verkent de beste route, stuurt vervolgens met infrarood data door naar de tweede, die daarna in recordtijd de weg vindt.