Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 14/01/2004


---

Correctie persbericht!
Groot integratiedebat op de VU

De Vrije Universiteit organiseert donderdag 22 januari het eerste jaarlijkse Nationaal Integratiedebat; dat is drie dagen nadat de Commissie Onderzoek Integratiebeleid haar onderzoeksresultaten heeft gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het thema van 2004 is de positie van etnische vrouwen in Nederland.

Panelleden van uiteenlopende partijen en organisaties nemen deel aan de discussie. Onder hen Marijke Vos van Groen Links, Hilbrand Nawijn van de LPF, Fatima Elatik van de PvdA en Said Benayad van de Islamitische Scholen Bestuursorganisatie. Ook de Antilliaanse gemeenschap is vertegenwoordigd. Ayaan Hirsi Ali (VVD) liet weten dat dit debat "geen prioriteit" heeft. Farid Bouchtaoui, economiestudent aan de VU leidt de discussie.

De bedoeling van het debat is de maatschappelijke dialoog over integratie gaande te houden en wederzijds begrip te kweken tussen maatschappelijke organisaties, bevolkingsgroepen en politieke partijen. Uiteindelijke moeten daardoor oplossingen voor moderne integratievraagstukken dichterbij komen.

Tijdens het debat presenteert Bouchtaoui de panelleden vier stellingen: twee binnen het kader van het thema en twee algemene stellingen over integratie van allochtonen. Het laatste tweetal heeft betrekking op zowel het integratiebeleid van 2003, het jaar waarin een nieuw parlement zitting nam, als op de uitkomsten van de Commissie Onderzoek Integratiebeleid onder voorzitterschap van Stef Blok.

Discussieleider Bouchtaoui: "Het integratiedebat is gepland op 22 januari, precies een jaar na de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is goed moment om terug te kijken en ons af te vragen wat er het afgelopen jaar terecht is gekomen van de ferme statements en politieke voornemens rondom integratie, die tijdens de verkiezingscampagne zijn geuit door leden van verschillende politieke partijen."

Farid Bouchtaoui (24) is naast discussieleider ook initiatiefnemer van het jaarlijkse Nationaal Integratiedebat. Hij was eerder panellid in het VARA-programma Het Lagerhuis en is betrokken bij de organisatie van debatteeravonden door het hele land.

Tijdens zulke bijeenkomsten viel het Bouchtaoui op dat met name leden binnen één bepaalde organisatie, belangengroep of politieke partij het debat aangaan. De student wil met een jaarlijks Nationaal Integratiedebat bewerkstelligen dat vooral ook tússen de verschillende groepen een dialoog ontstaat. Het panel bestaat daarom uit mannen en vrouwen, leden van politieke partijen (rechts en links) en vertegenwoordigers uit de Nederlandse maatschappij.

De toegang is vrij, maar kom op tijd, want vol = vol.