EDUKANS

Amersfoort, 16 januari 2004

Erica Terpstra geeft startsein voor nieuwe actie: WERELDSUPPORTERS

Met het loslaten van 10.000 ballonnen geeft Erica Terpstra samen met leerlingen van CBS Leyenburg uit Den Haag op 22 januari het startsein voor Wereldsupporters. Edukans organiseert deze sportieve actie voor scholen in Oeganda in samenwerking met Scapino. Als onderdeel van de actie sturen basisscholen in Nederland een sporttas naar scholen in Oeganda.

Wereldsupporters is een sportieve actie van Edukans (ook organisator van Operatie Schoenendoos) samen met schoenwinkelketen Scapino. Edukans is een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op onderwijs. Het doel van Wereldsupporters is om kinderen in Oeganda te helpen met sporten en met leermiddelen. Ieder kind heeft daar recht op.

Een sportief gebaar van school tot school
Elke deelnemende school krijgt van Scapino een gratis sporttas met inhoud, zoals een voetbal en T-shirts voor een compleet team. De leerlingen zetten hun naam op de T-shirts, maken een spandoek en vullen de tas aan met sportspullen. Daarna gaat de tas naar een school in Oeganda. Ook haalt de school door het voeren van sportieve acties geld op voor scholen in Oeganda. De kinderen hebben daar dringend behoefte aan schoolbanken, schriften en lokalen. De school ontvangt voor de zomervakantie rechtstreeks vanuit Oeganda een foto van de school die de sporttas heeft ontvangen. De basisschoolleerlingen kunnen zelf zien hoe blij de kinderen zijn met hun sporttas.

Sportief op alle fronten
Als Wereldsupporter is de school sportief en betrokken. De school betrekt (o.a. door educatieve kranten) de leerlingen concreet bij de uitdagingen en problemen van kinderen in Oeganda. Door mee te doen met Wereldsupporters leren kinderen in Nederland zich te verplaatsen in de situatie van leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden. Zo ontdekken ze dat sport voor veel kinderen in Oeganda een luxe is en waarom het zo belangrijk is om naar school te gaan.

Klaar? Af!
Erica Terpstra, oud-kamerlid en voorzitter van het NOC-NSF laat tijdens de start van de actie voor elke basisschool in Nederland een ballon los. De school met de ballon die de meeste kilometers heeft afgelegd, wint een sportieve prijs.

TIJDSTIP EN LOCATIE: Donderdag 22 januari, 14.00 uur Malieveld Den Haag


---


---