ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT
http://www.fbk.eur.nl

Symposium Erasmus Universiteit over Bazel II-akkoord

Symposium 'The New Basel accord and its consequences'

Rotterdam School of Management - Erasmus Universiteit

De onderhandelingen over nieuwe regels voor het risico-management binnen banken zijn in volle gang. Uiteindelijk moeten de besprekingen uitmonden in nieuwe regels voor een Bazel-II akkoord, die mondiaal worden nageleefd. De belangen zijn groot, want niet alleen bepalen de regels de toekomst van individuele banken, maar tegelijkertijd de stabiliteit van het financiële systeem.

Tegengestelde visies over Bazel-II zijn er zowel tussen de VS en Europa als ook tussen toezichthouders en banken. De Erasmus Universiteit organiseert daarom een symposium waarin deze verschillende visies elkaar zullen ontmoeten. De drie sprekers zullen ieder hun licht laten schijnen op de implicaties van het vorige Bazel-akkoord (1988), de opzet van het nieuwe Bazel-akkoord en de invloed die dit zal hebben op financiële markten.

Dagvoorzitter prof.dr. Harald Benink (hoogleraar Institutional Design of Integrating Markets) stelde naar aanleiding van het Bazel akkoord: 'Als lenen moeilijker wordt voor opkomende economieën ('emerging markets'), kan dat hun groeipotentieel beperken'.

Programma
11.00 - 11.20 uur Introductie door Harald Benink, Rotterdam School of Management
11.20 - 12.15 Presentatie Mark Flood, US Office of Thrift Supervision
12.15 - 12.30 Lunch
12.30 - 13.15 Presentatie Jaap Bos, De Nederlandsche Bank 13.15 - 14.00 Presentatie Jos Wieleman, ABN Amro

De Rotterdam School of Management is de business school van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De School behoort tot 's werelds top op het gebied van management onderzoek en onderwijs en staat bekend om zijn internationale karakter en innovatieve benadering.

Toelichting op de Bazel-akkoorden:
In 1988 werd in Bazel een akkoord getekend dat een internationaal raamwerk bood voor voldoende kapitaalreserves bij banken. Onder invloed van veranderingen in financiële markten en gebreken van Bazel-I startten in 1997 de discussies over een nieuw akkoord. Dit zogenaamde Bazel-II moet intelligentere regels opleveren in de zin dat niet alle bedrijfsleningen hetzelfde kredietrisico hebben. Het nieuwe akkoord zal waarschijnlijk bovendien kapitaalreserves opleggen voor operationeel risico. Hoewel de eerste onderhandelingen al in 1997 startten, duurt de afronding nog minimaal een half jaar als gevolg van vele gevoelige issues. Controverse heerst er enerzijds rond de implementatie van het nieuwe akkoord binnen individuele banken, anderzijds rond de macro-economische effecten als gevolg van procyclisch en destabiliserend gedrag.
Meer informatie over Bazel II is te vinden op
www.bis.org/bcbs/index.htm

Informatie voor de pers:
Het symposium vindt plaats op donderdag 22 januari, van 11:30 tot 14:30 uur in zaal Q1-1 op de locatie Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
drs. Bas Schreiner (tel.:+31 (0)10-4081831, e-mail: bschreiner@fbk.eur.nl

Het symposium is vrij toegankelijk. Om het aantal lunches te kunnen inschatten, en voor u om zeker te zijn van toegang, vragen we u vriendelijk uw aanwezigheid vooraf te melden aan secr.vg5@fbk.eur.nl.

16 jan 04 15:50