Gemeente Amsterdam

Mama Cash bij Imagine IC
SHE SHOWS, kunst met een kritische blik: 22 januari - 13 maart 2004 19 januari 2004 - Johanneke Helmers
Mama Cash brengt werk van acht vrouwelijke kunstenaars: vernieuwende en geëngageerde kunst rond migratie, geweld, maatschappelijke verhoudingen en gevangenschap. De kunstenaressen van SHE SHOWS dongen mee naar de Mama Cash Kunstprijzen 2003. De jury koos uit meer dan 150 inzendingen acht genomineerden voor de tentoonstelling en uiteindelijk twee prijswinnaars: Elke Uitentuis en Iratxe Jaio. De winnaars ontvangen elk EUR 5.000). Donderdag 22 januari reikt de jury bij Imagine IC de Mama Cash Kunstprijzen uit, en wordt de tentoonstelling met een bijzondere performance in de publieke ruimte geopend.

Elke Uitentuis (1977) Met haar beeldende demonstraties voert Uitentuis als moderne Don Quijotte actie tegen de gesmoorde kreet. De kreet die allerlei vormen van geweld, slachtofferproblematiek en gefrustreerde gevoelens aan de kaak wil stellen en die niet gehoord dreigt te worden. Op een speelse manier schept Elke zelf de voorwaarden om deze kreet te laten horen. Iratxe Jaio (1976) onderzoekt in haar interviews en videoregistraties de relatie tussen individuele waarden, sociaal engagement en geweld. Doordat de geïnterviewden maskers dragen, blijven ze anoniem. De vraag is echter of dit masker het mogelijk maakt voor de geïnterviewden om openhartig te praten over moeilijke zaken, of dat het ze in een bepaalde rol manoeuvreert. De video's van Jaio spreken boekdelen over onze maatschappij en politiek en vooral over de rol van anonimiteit versus identiteit.

Naast de twee winnaars is op SHE SHOWS het werk van de volgende kunstenaars te zien: Sharon Houkema (1975), Renata Banasova (1969), Marieken Verheyen (1954), Mariëlle Videler (1970), Ulrike Möntmann (1955) en Sara Rajaei (1976).

Uit de ingezonden werken blijkt dat de politieke en maatschappelijke omgeving wel degelijk in de belevingswereld van (veelal jonge) kunstenaars aanwezig is. Culturele diversiteit en reflectie op maatschappelijke ontwikkelingen en actuele vraagstukken staan in de werken centraal.

Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1008, ligt op loopafstand van station Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Tel: 020 4894866, mail: info@imagineIC.nl

© Gemeente Amsterdam