NOVIB

Nieuwjaarslezing en - receptie Novib 2004

Recht op diversiteit

De stelling 'Het Recht op Diversiteit: mensen kunnen zich alleen ontplooien als diversiteit bloeit' staat centraal op de nieuwjaarslezing van Novib.
Sadik Harchaoui, directeur van Forum, het Nederlands Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en Pinar Ilkkaracan coördinator van Women for Womens Human Rights in Turkije reageren op deze stelling.

Het geheel staat onder leiding van Hedy dAncona, voorzitter van Novib.
Plaats: Zaal Concordia
Hoge Zand 42 Den Haag
Datum 22 januari 2004
Programma:15.30 uur ontvangst, 16.00 uur column Hedy dAncona, 16.30 uur lezing, en discussie 17.30 nieuwjaarsreceptie

Over de sprekers:
Sadik Harchaoui (1973) is sinds augustus 2003 directeur van Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling. Hij studeerde aan de Universiteit van Utrecht, met specialisaties in het straf- en privaatrecht (1992-1997). Sinds 1 juni 2000 was hij (plaatsvervangend) Officier van Justitie bij het arrondissementsparket Zwolle-Lelystad. Naast zijn justitiële werkzaamheden is Harchaoui vanaf 1997 onderzoeker en docent aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen (sectie Criminologie) van de Universiteit van Utrecht. Hij doceert daarnaast bij onder meer de Postacademische Opleiding voor Advocaten (OSR). Harchaoui vervult verschillende bestuursfuncties zoals het voorzitterschap van het Marokkaans-Nederlands Interactieteam Jeugd (MNIT Jeugd). Hij is (mede) auteur of redacteur van diverse wetenschappelijke publicaties over uiteenlopende onderwerpen en redacteur van het Tijdschrift voor de Sociale Sector (TSS).

Pinar Ilkkaracan is psychotherapeute en onderzoekster in Istanbul, Turkije. Zij is oprichtster en coördinator van Women for Womens Human Rights-New Ways. WWHR voerde met meer dan 120 vrouwenorganisaties in Turkije actie voor de gelijkheid van vrouwen binnen het huwelijk in het burgerlijk wetboek. Dat bleek succesvol in 2001. Pinar Ilkkaracan redigeerde en publiceerde boeken als Women and Sexuality in Muslim Societies, en een handboek over Human Rights and Legal Literacy Training, dat gebruikt wordt in centra door heel Turkije om de kennis van vrouwen over hun seksuele en reproductieve rechten te vergroten. Internationaal staat zij bekend als een gerespecteerd verdedigster van vrouwenrechten.