Universiteit van Amsterdam

Persbericht Universiteit van Amsterdam


woensdag 21 januari 2004

Symposium dreigende ondergang schrijvende pers

Uitreiking eerste masterdiploma's Journalistiek en media

Universiteit van Amsterdam reikt op donderdag 22 januari 2004 de eerste zes masterdiploma's Journalistiek en media uit. Het zijn de eerste masterdiploma's journalistiek in Nederland. Ter gelegenheid van deze uitreiking vindt aansluitend een symposium plaats onder de titel De dreigende ondergang van de schrijvende pers.

De studenten krijgen hun masterdiploma's op basis van een curriculum dat in september 2002 van start ging als duale minor en al geheel volgens de eisen van een masterprogramma werd ingericht. In september 2003 werd de bachelor-masterstructuur definitief ingevoerd. De vroege omzetting van dit programma maakt het mogelijk nu reeds masterdiploma s uit te reiken. Tijdens dezelfde plechtigheid ontvangen bovendien vier andere studenten een certificaat van de duale opleiding Journalistiek.

Het thema van het aansluitende symposium is 'de dreigende ondergang van de schrijvende pers'. In dit symposium staat de vraag centraal of deze neergang onafwendbaar is. Is er werkelijk geen uitweg voor kranten en tijdschriften? Zijn er andere manieren om nieuwe lezers aan te trekken en oude behouden? Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat er een scherpe tweedeling ontstaat, waarbij serieuze journalistiek het domein wordt van een beperkt aantal kwaliteitskranten en de markt wordt beheerst door de populaire media? En welke lessen kunnen worden getrokken uit de ervaringen van de laatste jaren met internet en internetkranten? Zes deskundigen en betrokkenen buigen zich tijdens het symposium over deze vragen: Hans van Kranenburg (Universiteit van Maastricht), Warna Oosterbaan (Erasmus Universiteit, NRC Handelsblad), Hendrik Jan Schoo (Weekbladpers), Cees Spaan (Nederlandse Dagbladpers, Wegener) en Suzanne Weusten (de Volkskrant). Gespreksleiders: Michiel Hulshof

De diploma-uitreiking (15.00 uur) en het symposium (16.30 uur) vinden plaats in de Agnietenkapel van de UvA, Oudezijds Voorburgwal 231 in Amsterdam.