Ministerie van Defensie


---


---

Ondertekening UAV studie NLR en luchtmacht

21-1-2004 13:56:00

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB007

De algemeen directeur van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), de heer ir. F. Holwerda, en de Directeur Materieel van de Koninklijke Luchtmacht (KLu), generaal-majoor P.M.A. Vorderman, tekenen op donderdag 22 januari 2004 een contract voor het uitvoeren van een studie. Het gaat om een haalbaarheidsstudie van een programma voor een Medium-Altitude Long-Endurance (MALE) onbemand vliegtuig (Unmanned Aerial Vehicle (UAV)).

De studie vloeit voort uit een overeenkomst die op 1 december 2003 door de Franse en Nederlandse ministers van Defensie is gesloten om gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van een onbemand vliegtuig. Het Nederlandse aandeel in het project is 25% en bedraagt M 7,25.

De studie behelst een nader onderzoek naar alle systeemtechnische en implementatieaspecten van het onbemande vliegtuig. Het NLR vervult in deze eerste studiefase binnen Nederland een centrale rol. De haalbaarheidsstudie maakt onderdeel uit van een programma dat erop is gericht om in 2009 een eerste operationele capaciteit in te voeren. Het totale samenwerkingsprogramma richt zich op de verwerving van UAV-systemen bedoeld voor vergaring van inlichtingen, aanwijzing van doelen en communicatie.

De studie onderstreept de wens van beide landen tot samenwerking in het kader van het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid (EVDB). Dit initiatief, waarvoor ook andere Europese partners belangstelling hebben getoond, sluit eveneens aan op de afspraken zoals die binnen de NAVO zijn overeengekomen.