Gemeente Oss


16/1/2004 - Informatie over bouwproject Singel 40-45

De laatste weken is er veel te lezen en te horen geweest over het bouwproject Singel 40-45. Het college van burgemeester en wethouders zet in dit artikel voor u de feiten op een rij.

Korte samenvatting
Aan Singel 40-45 bouwt aannemer Hendriks momenteel 85 appartementen. Door een fout op het gemeentehuis heeft het bedrijf een vergunning gekregen voor méér vierkante meters dan het bestemmingsplan toestaat. Twee omwonenden hebben hiertegen bezwaar gemaakt. In ruil voor het intrekken van de bezwaren hebben de gemeente en het bouwbedrijf een financiële tegemoetkoming aangeboden, een schikking zogezegd. De bezwaarmakers hebben hierop hun bezwaren ingetrokken zodat er verder geen nieuwe procedures volgen.

Schikken
Het is niet gebruikelijk dat een gemeente een zaak schikt. Regels zijn regels en handhaven daarvan is het uitgangspunt. In dit geval heeft het college gemeend te moeten schikken. In feite kon het niet veel anders. Tijdens de ambtelijke voorbereiding zijn fouten gemaakt die tè laat werden opgemerkt. Hierdoor kwam het college, en met name verantwoordelijk wethouder J. Iding, voor een lastige keuze te staan: stilleggen van de bouw en de procedure opnieuw doorlopen óf met de bezwaarmakers tot een vergelijk komen. Gekozen is voor het laatste. Daarvoor waren zwaarwegende redenen:
- Stilleggen kost (veel meer) geld.
- De uitkomst van de procedure zou een vrijwel identieke vergunning opleveren.

- De aanstaande bewoners van 85 appartementen zouden in woonproblemen komen en ook dat kon leiden tot claims.

Waarover commotie?
De indruk is ontstaan dat de gemeente de schikking in het geheim heeft gedaan. Of in elk geval dat geprobeerd is dit binnenskamers te houden. Zo zijn via de agendacommissie de fractievoorzitters van de locale partijen vertrouwelijk over de schikking geïnformeerd maar is de zaak niet openbaar gemaakt. Het feit dat de gemeente een schikking in beslotenheid doet heeft echter een andere achtergrond. Onderhandelen, en zeker over geld, doe je immers per definitie niet op straat! Redenen? Allereerst drijft het de prijs op. Punt twee: het gaat over privacygevoelige zaken en die horen niet in de openbaarheid. Dat de fractievoorzitters wèl worden geïnformeerd is correct. Schikken is immers een zeldzaamheid in gemeenteland en dat proberen we te voorkomen.

Volgende keer
Waar wordt gewerkt worden ook fouten gemaakt. Het is zonde dat door ambtelijke fouten ruim 8.500,- overheidsgeld als schikking wordt betaald. Anderzijds is hiermee voorkomen dat de kosten (veel) hoger zouden uitkomen. Herhaling van de fouten moet worden voorkomen. Op dit moment worden maatregelen getroffen.

Achtergronden
Wilt u meer weten? Bent u geïnteresseerd in de preciezere feiten en gevolgde procedures? Klik dan hier voor een uitgebreidere weergave van de gang van zaken en de 7 paginas tellende brief die het college op 24 december 2003 ter informatie heeft gestuurd aan de raadsleden. Op 12 februari debatteert de Osse gemeenteraad over hetgeen is voorgevallen. De vergadering begint om 19.30 uur en alle belangstellenden zijn van harte welkom.