Openbaar Ministerie

Parket Den Haag, 22 januari 2004

In januari verdachten 'Moordrecht' op zitting gestaan

Op donderdag 22 januari 2004 zal de Haagse rechtbank om 13.30 uur uitspraak doen in de MK-zaken die donderdag 8 januari door de meervoudige (kinder)kamer zijn behandeld.

In de maand januari hebben op diverse dagen personen op zitting gestaan in verband met de gebeurtenissen in Moordrecht afgelopen zomer. In september en oktober 2003 zijn tientallen personen in Moordrecht door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting in de woning van de burgemeester van Moordrecht, het vernielen van (leegstaande) woningen, het bekladden van het gemeentehuis en openlijk geweld. In totaal hebben in de maand januari 26 verdachten op zitting gestaan bij hetzij de kinderrechter, de politierechter of pro forma voor de Meervoudige Kamer.

Kinderrechterzitting 8 januari (MK)
Op donderdag 8 januari hebben zes verdachten voor de meervoudige (kinder)kamer van de rechtbank gestaan. De jongeren, die in leeftijd varieerden in leeftijd van 16 tot en met 19 jaar, werden verdacht van poging brandstichting danwel openlijk geweld. De 19-jarige verdachte stond ondanks zijn leeftijd voor de kinderrechter omdat hij toen de feiten werden gepleegd nog minderjarig was. Zittingen van de minderjarigen zijn altijd besloten. Daarom kunnen over deze zitting weinig mededelingen worden gedaan. De rechtbank zal in deze MK-zaken uitspraak doen op donderdag 22 januari om 13.30 uur. Die uitspraken zullen wel openbaar zijn. Van de minderjarige verdachten zaten er ten tijde van de zitting nog drie in voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft op de zitting van 8 januari 2004 de voorlopige hechtenis van deze drie verdachten geschorst zodat alle minderjarige verdachten thuis de uitspraak van de rechtbank kunnen afwachten.

Politierechterzitting 15 januari
Donderdagochtend 15 januari moesten vier mannen zich voor de politierechter verantwoorden voor het gooien van stenen naar de politie. De politierechter heeft de vier mannen veroordeeld. Twee mannen zijn voor openlijk geweld veroordeeld tot 80 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Eén man werd voor openlijk geweld (het gooien stenen op twee verschillende dagen) veroordeeld tot 100 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De vierde man werd - eveneens wegens het gooien van stenen op twee verschillende dagen - veroordeeld tot 140 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Kinderrechterzitting 15 januari
Donderdag 15 januari stonden vier minderjarige verdachten terecht op verdenking van het gooien van stenen. Drie jongeren die verdacht werden van openlijk geweld (op twee verschillende dagen stenen gooien) kregen een werkstraf van 100 uur opgelegd. Een jongere die ervan verdacht werd op één dag stenen te hebben gegooid' kreeg een werkstraf van 60 uur.

Pro forma zitting Meervoudige Kamer 15 januari
Op donderdagmiddag 15 januari vond een pro forma zitting van de Meervoudige Kamer plaats in drie zaken van drie verdachten van brandstichting bij de burgemeester die in voorlopige hechtenis zitten.

De rechtbank heeft het verzoek van de verdediging om de voorlopige hechtenis van twee van de drie verdachten te schorsen, afgewezen. Op dinsdag 9 maart zal de inhoudelijke behandeling van de zaken plaatsvinden.
Tijdens de pro forma zitting op 15 januari heeft de officier van justitie een man en een vrouw laten aanhouden omdat ze op de publieke tribune obscene gebaren naar haar maakten. Later die middag heeft de officier van justitie aangifte gedaan van belediging bij de Politie Haaglanden.

Kinderrechterzittingen 16 januari
Op vrijdag 16 januari hebben negen minderjarige verdachten in leeftijd variërend van 13 tot en met 17 jaar voor de kinderrechter gestaan op verdenking van openlijk geweld. Net als altijd waren ook deze kinderzittingen besloten. De uitspraken van deze zittingen zijn wel in alle openbaarheid gedaan.
De kinderrechter heeft één verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een leerstraf van 40 uur wegens openlijk geweld (het gooien van stenen op twee verschillende dagen). In de zaak tegen een 13-jarige verdachte heeft de kinderrechter de behandeling aangehouden omdat er getuigen moeten worden gehoord. In de zaak tegen twee verdachten is 60 uur werkstraf opgelegd wegens het eenmaal gooien van stenen. Verder zijn er straffen opgelegd van 80 uur werkstraf en 140 uur werkstraf. Bij de laatste verdachte heeft de kinderrechter de minderjarige veroordeeld tot 160 uur werkstraf en 20 dagen jeugddetentie voorwaardelijk wegens het gooien met stenen en een afpersing. In twee zaken is de kinderrechter tot een vrijspraak gekomen.

De benadeelde partijen
Op de zittingen hebben zich enkele benadeelde partijen gevoegd. Het gaat daarbij om politieagenten die slachtoffer zijn geworden van het gooien van stenen en het politiekorps Hollands Midden in verband met de beschadigde politievoertuigen.
Naast de hiervoor opgelegde straffen hebben de politie- en kinderrechter bepaald dat de schade van de politieagenten en van Politie Hollands Midden door de verdachten moet worden vergoed. Aan de agenten moet 237 euro per persoon worden vergoed, aan het politiekorps 250 euro.

Achtergrond
In de nacht van 22 op 23 juli 2003 werd bij de burgemeester van Moordrecht een brandend voorwerp door de brievenbus geduwd. De burgemeester bleef daarbij ongedeerd, wel ontstond er door de rookontwikkeling enige schade. In diezelfde nacht werd het gemeentehuis van Moordrecht beklad. Eerder werden woningen vernield en werden op drie verschillende dagen (21 juni 2002, 29 mei 2003 en 30 mei 2003) stenen gegooid naar de politie.

Politie Hollands Midden heeft, onder leiding van het openbaar ministerie in Den Haag, naar aanleiding van de onrust in Moordrecht een uitgebreid onderzoek verricht. Enkele tientallen personen zijn door de politie aangehouden en verhoord op verdenking van betrokkenheid bij de verschillende uitingen van geweld. Het openbaar ministerie in Den Haag heeft na uitvoerig onderzoek besloten tegen 26 personen vervolging in te stellen.