* Februari 2004

Fototentoonstelling Kruininger Gors februari 2004

Het Gemeentearchief Rotterdam verstrekt jaarlijks opdrachten aan fotografen en kunstenaars uit de regio Rotterdam om op deze manier beelden van een veranderende stad vast te leggen. In 2003 is gekozen voor het fotograferen van het recreatiepark Kruininger Gors in Oostvoorne, omdat er in dat park binnenkort veranderingen plaats zullen vinden. Leerlingen van het Grafisch Lyceum Rotterdam hebben in opdracht van het gemeentearchief, onder leiding van docente Hilde Maassen, een fotoreportage gemaakt, die u in februari 2004 aan de Hofdijk 651 kunt bekijken.

Wegens brandgevaar moeten de caravans en houten huisjes die te dicht op elkaar staan worden afgebroken en verder van elkaar herbouwd. Voor de caravans is dit plan nagenoeg gereed en voor de huisjes gaat dit project komende jaren van start. Dit betekent dat een oer-Rotterdams vakantiepark drastisch van structuur en karakter zal gaan veranderen.

Het Kruininger Gors is het grootste recreatiepark van Nederland met vele honderden caravans en circa 2.500 houten vakantiehuisjes. Het Gors is omstreeks 1926 ontstaan als een soort wilde camping. Badgasten uit Rotterdam die enige dagen aan zee wilden blijven, brachten er de nacht door in zelfgemaakte hutten en tenten. Na de oorlog werd het kampeerterrein Kruininger Gors officieel opgericht op initiatief van het Oostvoornse gemeenteraadslid Frans Braal, die ook de eerste directeur werd.

Het Kruininger Gors is inmiddels voor veel Rotterdammers een begrip geworden. Een stukje vrije natuur op steenworp afstand van Rotterdam. Om dat beeld vast te leggen, zijn in het voorjaar van 2003 twee groepjes leerlingen van het Grafische Lyceum Rotterdam met hun camera op stap gegaan. Het resultaat is hier te zien.

De fotos, die opgenomen worden in de collectie van het gemeentearchief, zijn gemaakt door de volgende leerlingen: Joost Bienenmann, Richard Dekker, Arend Groosman, Tawhida Engelenburg, Bob van der Have, Timo Jansen, Cleo Mulder, Shelley te Riele, Tessa de Swart, Antim Wijnaendts van Resandt en Joyce de Wit.

Het gemeentearchief is gevestigd aan de Hofdijk 651 (naast NS Station Hofplein).
Tel.: 010 - 2434567
Op woensdag 28 januari 2004 is als spreker voor het Historisch café uitgenodigd de heer Fred van Vliet, directeur van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Hij geeft een korte lezing over het vakantiepark Kruininger-Gors.