Vereniging Milieudefensie


Prijsvechters overtreden opnieuw de wet Gif in mandarijnen en sinaasappels Aldi, Lidl

Amsterdam/Utrecht, 22 januari 2004 - De versproducten van prijsvechters Aldi en Lidl bevatten veel resten bestrijdingsmiddelen. Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie hebben mandarijnen, sinaasappels en citroenen van beide supermarktketens laten onderzoeken. Zij scoorden slecht, net als bij eerdere tests van druiven en nectarines. De normen van de Warenwet worden herhaaldelijk overtreden. Negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn niet uit te sluiten. De organisaties overwegen juridische stappen tegen beide supermarktketens.

De milieu- en consumentenorganisaties lieten mandarijnen, sinaasappels en citroenen van Aldi en Lidl onderzoeken op de aanwezigheid van landbouwbestrijdingsmiddelen. Dat gebeurde in een erkend en onafhankelijk laboratorium. In vier van de acht onderzochte Lidl-winkels werden overschrijdingen van de Warenwet aangetroffen en in twee van de zeven Aldi-winkels. In alle onderzochte monsters uit hun winkels werden bestrijdingsmiddelen aangetroffen, en in alle monsters (op één na) ging het om een cocktail van meerdere bestrijdingsmiddelen. In eerder onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in druiven en nectarines onder alle grote supermarkten scoorden Aldi en Lidl het slechtst.

De milieu- en consumentenorganisaties zijn verontrust. Overschrijdingen van de Warenwetnormen en blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk, vormen risico's voor de gezondheid. Vooral ongeboren en kleine kinderen zijn kwetsbaar. Bovendien is de wel zeer ruime toepassing van bestrijdingsmiddelen schadelijk voor het milieu.

De organisaties wijzen erop dat er wel degelijk schoon geproduceerd kan worden. De verkoop van vervuilde versproducten door Aldi en Lidl is dus onnodig, maatschappelijk onverantwoord en onrechtmatig. De organisaties overwegen juridische stappen tegen beide supermarktketens.

Verder eisen zij van minister Veerman (Landbouw) dat hij de meetgegevens van de Keuringsdienst van Waren over gifrestanten met naam en toenaam openbaar maakt, zodat de consument voortaan kan zien welke supermarkten de wet overtreden en welke niet. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Burgers kunnen meedoen via www.weetwatjeeet.nl.