KPMG


"Tijdig inzicht in gevolgen IFRS beperkt risico negatieve beursreactie"

22 januari 2004

Beleggingsanalisten vinden dat beursgenoteerde ondernemingen al in de eerste helft van 2004 inzicht moeten geven in de gevolgen van de nieuwe verslaggevingsregels, International Financial Reporting Standards.

De nieuwe regels zijn vanaf 2005 wettelijk verplicht en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kerncijfers van de bedrijven, zoals winst per aandeel. Doen ondernemingen dit niet, dan wordt het imago van de fondsen in de financiële markten geschaad en kan dit leiden tot een aanzienlijke negatieve beursreactie. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en Citigate First Financial onder beursgenoteerde ondernemingen en beleggingsanalisten. De meerderheid van de onderzochte ondernemingen is echter van plan om pas in 2005 voor het eerst te rapporteren volgens de IFRS richtlijnen.

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven zich bewust zijn van het feit dat de gevolgen van IFRS op belangrijke prestatie-indicatoren, zoals winst per aandeel en rendement op eigen vermogen, substantieel kunnen zijn en dat deze indicatoren als gevolg van IFRS ook volatieler zullen zijn. Vooral de financiële instellingen en bedrijven met grote treasury afdelingen houden volgens Petri Hofsté van KPMG rekening met een mogelijk aanzienlijke bottom-line impact als de recent aangepaste standaard voor financiële instrumenten (IAS39/32) wordt overgenomen door de Europese Unie. Hofsté: Veel ondernemingen zijn al langer bezig met de implementatie van IFRS, maar de huidige onduidelijkheid over sommige standaarden wordt samen met een nijpend tekort aan personeel met IFRS kennis - als de belangrijkste barrière gezien voor een tijdige implementatie van IFRS.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijven niet eerder dan bij de halfjaarcijfers in 2005 IFRS cijfers zal rapporteren. Slechts 10% is van plan bij de publicatie van de jaarcijfers over 2004 al het resultaat volgens IFRS te tonen. Volgens Martha van Dijk, director van Citigate First Financial, zullen beursgenoteerde bedrijven 2004 echter moeten gebruiken om de financiële wereld voor te bereiden op de komende veranderingen. Van Dijk: Beleggers zullen anders mogelijk negatief worden verrast bij de publicaties van de cijfers volgens de IFRS methodiek. In het verleden is al gebleken dat verschillen in rapportages op basis van US GAAP ten opzichte van Dutch GAAP tot grote koersreacties kunnen leiden als beleggers niet goed zijn voorbereid. Bovendien is het voor fondsen in het zogeheten Next Prime en Next Economy segment een vereiste om uiterlijk bij de halfjaarcijfers van 2004 een uiteenzetting te geven van de consequenties van IFRS.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039