Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

21-01-2004
'Gezonde Start' voor kinderen in achterstandsituaties

Persbericht van de GGD

GGD Fryslân gaat samen met de gemeenten Leeuwarden en Achtkarspelen een bijzonder project ontwikkelen en uitvoeren. Het project richt zich op het verbeteren van de gezondheid bij kinderen in achterstandsituaties.

Kinderen uit lagere sociaal-economische groepen hebben relatief meer gezondheidsproblemen dan kinderen uit hogere sociale klassen. Overgewicht, gedragsproblemen en ongevallen komen bijvoorbeeld meer voor, ook hebben ze een ongezondere leefstijl zoals meer roken en ongezonde voedingsgewoontes. Hierdoor ontstaan op volwassen leeftijd aanzienlijke gezondheidsverschillen. Mensen in achterstandsituaties leven gemiddeld 3 tot 5 jaar korter. Ook brengen zij 14 tot 16 jaar door in minder goede gezondheid. Dit is in vergelijking met mensen met een hogere opleiding.

In het project "Gezonde Start" organiseren we activiteiten die de verschillen in gezondheid bij kinderen terug gaan dringen. In eerste instantie is dit project bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Een uitdagende speeltuin Bijzonder!
Dit project is op twee manieren bijzonder. Er blijkt in Nederland nog weinig ervaring te zijn met activiteiten om de gezondheid bij kinderen in achterstandsituaties in de leeftijd van 0 tot 12 jaar te bevorderen. GGD Fryslân is één van de eerste organisaties die speciaal aan deze leeftijdsgroep aandacht gaat geven. Een andere nieuwe invalshoek is om in dit project met ouders en, waar mogelijk, ook met kinderen samen te werken. Bij gezondheidsbevordering is tot nu toe meestal alleen samen gewerkt met volwassenen. In dit project zullen ook kinderen betrokken worden. Zij kunnen bijvoorbeeld aangeven wat zij belangrijke onderwerpen en activiteiten vinden.

Subsidie
Het Stimuleringsfonds OGZ heeft subsidie toegekend voor in elk geval de eerste fase, de voorbereiding, van het project. GGD Fryslân heeft inmiddels een projectleider aangesteld die samen met de gemeenten en lokale organisaties een plan gaat maken. Het landelijk gezondheidsinstituut NIGZ is als adviseur betrokken omdat zij beschikken over de nodige kennis. Voor de uitvoering van het project heeft het OGZ-fonds circa twee ton beschikbaar gesteld. Het plan moet dan wel voldoen aan een aantal criteria en er moeten medefinanciers zijn gevonden. De start van de uitvoering is gepland in het najaar van 2004.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Tryntsje van der Wal, GGD projectleider (tel. 058-2347076)