GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 januari 2004 10:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil genitale verminking in het buitenland strafbaar stellen

(22 januari 2004)

Kamervraag

Vrouwen- en meisjesbesnijdenis in het buitenland is op dit moment niet strafbaar, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Gezien de ingrijpende, inhumane en verschrikkelijke gevolgen van genitale verminking voor vrouwen en meisjes pleit GroenLinks voor snelle strafwetgeving die besnijdenis in het buitenland strafbaar stelt. GroenLinks pleit voor snelle actie om te voorkomen dat het gruwelijke lot van genitale verminking in het buitenland nog iemand ten deel valt. Marijke Vos en Evelien Tonkens stelden daarover de volgende vragen aan de regering:


1. Klopt het dat u onderzoek heeft laten verrichten door de Vrije Universiteit Amsterdam waaruit zou blijken dat het voor Nederlanders en voor mensen die langdurig in Nederland verblijven strafbaar gesteld zou moeten worden als ze hun dochters in het buitenland laten besnijden? Zo ja, wat vindt u van deze uitkomst?


2. Klopt het standpunt van Defence for Children dat het nog steeds mogelijk is om met meisjes naar landen te reizen waar genitale verminking wordt toegestaan zonder dat daar strafrechtelijke gevolgen aan verbonden zijn?


3. Bent u bereid zo snel mogelijk te voorzien in een strafbedreiging tegen dergelijke vormen van genitale verminking?


4. Bent u bereid, in afwachting van strafbaarstelling van genitale verminking in het buitenland, maatregelen te treffen om buitenlandse genitale verminkingen met kracht tegen te gaan? Zo ja, welke maatregelen zijn er volgens u te treffen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -