Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 januari 2004


Bijdrage van Pauline Smeets (PvdA) aan het Algemeen Overleg over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen


De inzet van het kabinet is ervoor te zorgen dat de cultuur voor ondernemerschap verbetert, zodat de concurrentiepositie van Nederland sterker wordt. In de beleidsbrief "In actie voor ondernemers" worden door de staatssecretaris van EZ beleidsacties gepresenteerd die gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen voor ondernemers. De beleidsbrief vormt de Nederlandse uitwerking van de aanbevelingen uit het Europees Groenboek Ondernemerschap.


De basis van de beleidsbrief is een inventarisatie uit het najaar van 2002 van belemmeringen voor ondernemers op basis van gesprekken met ondernemers, deskundigen en vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties.


De PvdA vindt de beleidsbrief "In actie voor ondernemers" overzichtelijk en vol met goede voornemens. Toch vinden we het betreurenswaardig dat er niet meer "echte actie" is!


Voornemens goed, maar de gebruikte formuleringen bieden onvoldoende aanknopingspunten om in de toekomst het beleid te kunnen beoordelen. Wij zullen dan ook aan de staatssecretaris vragen welke indicatoren zij wil gebruiken om te bepalen of haar beleid geslaagd is.


Specifieke kansen en problemen in de regio's worden niet benoemd in de brief. Wat gaat de staatssecretaris doen om concrete invulling te geven op regionaal en lokaal niveau?


Driekwart van de 43 beleidsacties betreft het instellen van een onderzoek. Wij vinden het jammer dat er geen verbinding is gelegd naar de nota uit 1999 waar ook 28 maatregelen werden aangekondigd. Hebben de toen genomen beleidsmaatregelen geleid tot het stimuleren van het ondernemerschap? Voorbeeld: één van de maatregelen uit 1999 was gericht op het onderwijs, er zou meer aandacht voor het ondernemerschap moeten komen. Wij zullen vragen aan de staatssecretaris of deze maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen. Wat leert dit voor de actielijn 'Een ondernemende cultuur'? Het enige dat is gebeurd, is de afschaffing van de scholingsaftrek geweest door dit kabinet. Wat wij zeer betreuren.


EZ kan het niet alleen waarmaken, ook andere ministeries moeten mee doen om de ondernemer de ruimte te geven. De vraag is of zij daar ook toe bereid zijn en of de ministeries daar ook geld in willen steken. Maar het gaat niet alleen om geld, het gaat ook om de wil van de ministeries om de ondernemer de helpende hand toe te steken. Voorbeeld: problemen rond VAR . Daarover is nog steeds een strijd gaande tussen Financiën en SZW.


Het Groenboek heeft als aanbeveling de grote verschillen in sociale zekerheid tussen ondernemers en werknemers te verzachten. In het kader hiervan zou ik de staatssecretaris willen vragen wat er precies gebeurt na de afschaffing van de WAZ. Pleit zij voor acceptatieplicht particuliere verzekeringen? Wordt de Bbz (Bijstandverlening zelfstandigen) eventueel uitgebreid? Vervolgens heeft de staatssecretaris aangekondigd de financiering voor startende ondernemers te willen verruimen. Waarom dan pas geleden door dit kabinet Tante Agaath uitgekleed. (Leningen via participatiemaatschappijen met fiscale mogelijkheden zijn geschrapt.)


Het Groenboek vindt verder dat de aan het ondernemerschap verbonden risico's niet voldoende worden gecompenseerd door het vooruitzicht van een beloning. Hierop aansluitend zou een aanpassing van de faillissementswet geboden zijn.


Verklaring Arbeidsrelatie