Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Proef met 'slimme' wegwijzers

Den Haag, 22 januari 2004

De ANWB presenteert vandaag in Rotterdam een proef met een nieuw informatiemiddel voor de weggebruiker. Grote panelen, voorzien van kleurenschermen (bekend van popconcerten) worden voorzien van actuele informatie voor de weggebruiker. De gemeente Rotterdam kan hiermee automobilisten informeren over weer, evenementen, parkeren en verkeersomleidingen.

Het nieuwe systeem is te zien aan de Stadhoudersweg, richting centrum. Later dit voorjaar komt er ook paneel langs de Blaak te staan, die ook informatie zal geven aan voetgangers. De komende weken is er ook informatie over het Filmfestival Rotterdam op te zien.

De ANWB dringt al jaren aan op verbetering van de communicatie tussen de wegbeheerder en de weggebruiker. Naast de vele activiteiten die de ANWB zelf onderneemt om de weggebruiker op adequate wijze te informeren over weer en verkeer, ontwikkelt de afdeling Bewegwijzering hulpmiddelen voor de wegbeheerder om aan die wens te voldoen. Voorbeelden daarvan zijn parkeerverwijssystemen, statische- en dynamische bewegwijzering.

Het technisch concept van de schermen is ontwikkeld door ANWB Bewegwijzering in samenwerking met Heijmans Technische Infra en Viacom Outdoor BV, een gerenommeerde exploitant van buitenreclame. De schermen zijn zowel overdag en 's nachts goed leesbaar en worden vanuit de verkeersinformatie-redactie bij de ANWB 24 uur per dag en 365 dagen per jaar bediend. Deze redactie zorgt ervoor dat de informatie voldoet aan de eisen die worden gesteld in het kader van de verkeersveiligheid. De weggebruiker kan in één oogopslag de informatie tot zich kan nemen.

Kosten van plaatsing en beheer worden gedekt door adverteerders op de schermen. Voor de wegbeheerder betekent dat dat de schermen kostenneutraal kunnen worden geplaatst.


Noot voor de redactie;