Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Persbericht Postbus 11563
2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2003/4935 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 22 januari 2004 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Voorbereidingstrajecten Amsterdam conform de bijstandswet

De trajecten die de gemeente Amsterdam organiseert voor bijstandsgerechtigden om hen voor te bereiden op betaald werk, passen binnen het kader van de Algemene bijstandswet (Abw). Dat heeft de Inspectie Werk en Inkomen vastgesteld in het vandaag gepubliceerde onderzoek 'Werken met behoud van een Abw-uitkering in Amsterdam'. Weliswaar biedt de gemeente de voorbereidingstrajecten niet geheel in overeenstemming met de wettelijke bedoe- lingen aan, maar dat weegt voor de inspectie niet zo zwaar dat zij het in strijd met de Abw of Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) acht.

De gemeente mag bijstandsgerechtigden met behoud van hun uitkering een voorbereidingstraject aanbieden als dat hen helpt om uiteindelijk betaald werk te vinden, maar de gemeente gebruikt de voorbereidingstrajecten ook om het Wiw-budget niet te overschrijden. De gemeente Amsterdam heeft voorbereidingstrajecten ontwikkeld voor langdurig werkloze bijstandsgerechtigden die erg veraf staan van de arbeidsmarkt. Om de hoge uitval bij Wiw-trajecten te verminderen, worden langdurig werklozen eerst getraind in verschillende basisvaardigheden als motivatie, arbeid- en werkhouding, conflictbeheersing en aanvaarden van gezag. Tijdens die trajecten behouden de bij- standsgerechtigden hun uitkering.

Binnen de wettelijke kaders van de Abw is het mogelijk voor gemeenten om bijstandsgerechtigden korte stages aan te bieden met behoud van uitkering, mits aan enkele voorwaarden is voldaan. Zo mag de bijstandsgerechtigde in beginsel geen productieve arbeid verrichten (de stage moet gericht zijn op uitbreiding van kennis en vaardigheden), moet het om een kortdurende stage gaan en mag er geen budget- of concurrentievervalsing optreden. De trajecten moeten worden ingezet vanwege in de persoon gelegen factoren. De inspectie heeft de individuele motivering niet kunnen beoordelen omdat die niet is opgenomen in het dossier, maar de inspectie vindt het ontbreken van de motive- ring niet zo zwaarwegend dat zij de werkwijze in strijd met de Abw of Wiw acht.

De directe aanleiding voor het onderzoek van de inspectie was een verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om kamervragen van de heer De Ruiter van de Socialisti- sche Partij te beantwoorden. De heer De Ruiter stelde de vragen naar aanleiding van een krantenar- tikel in het dagblad Trouw van 25 juni 2003.

De Inspectie Werk en Inkomen houdt toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid en is een organisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ons kenmerk
Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (tel. 070 ­ 304 48 08 of 06 - 204
104 31) of Michiel Hoorweg (tel. 070 -304 48 26). Het rapport `Werken met behoud van een Abw- uitkering in Amsterdam' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079 - 329 17 63. Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.


2/2