Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
20 januari 2004

Nieuwe wervingscampagne van start

De nieuwe wervingscampagne voor het project Actief Randenbeheer Brabant (ARB) is van start gegaan. Momenteel houden ruim 500 Brabantse agrariërs zo'n 1000 kilometer perceelsranden langs sloten schoon in het kader van ARB. Het streven is om in 2005 uit te komen op minstens 1250 kilometer.

De werving geschiedt via gerichte mailings per post en e-mail en via internet (www.randenbeheerbrabant.nl). Belangstellende boeren en tuinders kunnen zich tot 15 februari 2004 inschrijven voor het project via hun waterschap. Voor de regeling is per waterschap een budget vastgesteld. Inschrijving vindt plaats volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Rundveehouders gezocht
Bij de werving wordt speciaal aandacht gericht op rundveehouders met weiland en maïspercelen langs sloten. De projectpartners willen meer rundveehouders ervaring op laten doen met actief randenbeheer. De milieuwinst van ARB in deze sector is namelijk hoog, terwijl de benodigde inspanning miniem is.

Project Actief Randenbeheer Brabant
Project ARB is een proefproject waarin wordt bekeken op welke manier bewust en actief randenbeheer kan worden geïntegreerd in de agrarische bedrijfsvoering. Onder actief randenbeheer wordt verstaan het aanleggen van bufferstroken tussen sloten en teeltgewassen. Op deze bufferstroken wordt gras of graan verbouwd zonder gebruik te maken van mest en gewasbeschermingsmiddelen. De buffergewassen worden geoogst en afgevoerd waardoor de grond verschraalt. De combinatie van vermindering van drift (verstuiving door de lucht) en directe afspoeling en de verschraling resulteert in een aanzienlijke vermindering van uitstoot van verontreinigende stoffen naar het oppervlaktewater. Resultaat: veiliger drinkwater en schonere natuur. Project ARB is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch, RIWA-Maas (vereniging van rivierwaterbedrijven die de Maas als bron gebruiken), de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Landbouw Innovatie Bureau (LIB). De projectleiding is in handen van ZLTO Projecten. Project Actief Randenbeheer Brabant krijgt financiële steun van de Europese Unie uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL).

EINDE PERSBERICHT
----------------------------------
Noot voor de pers:
Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectpartners van het project Actief Randenbeheer Brabant 2002 - 2005. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Schrauwen (projectleider) of Walter Jacobs (projectcommunicatie), telefoon 013-583 62 14, e-mail adjong@zlto.nl. Voor nadere informatie kunt u ook terecht op www.randenbeheerbrabant.nl

---- --