Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa: concurrentie in ziekenhuis- en AWBZ-zorg mogelijk

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert dat veranderingen in de AWBZ-sector maken dat er ruimte ontstaat voor concurrentie. Ook aanbieders van ziekenhuiszorg hebben nu voldoende mogelijkheden om met elkaar te concurreren. Dit betekent volgens de NMa dat in deze sectoren de Mededingingswet kan worden toegepast. Deze conclusie trekt de NMa in de vandaag verschenen visiedocumenten 'Concurrentie in de ziekenhuissector' en 'AWBZ-zorgmarkten'.

De NMa concludeert, dat de economische en juridische context waarin aanbieders van AWBZ-zorg en van ziekenhuiszorg thans opereren, ruimte biedt om te concurreren. Zo kunnen ziekenhuizen en AWBZ-zorgaanbieders op basis van de huidige regels meer invloed uitoefenen op samenstelling, kwaliteit en kwantiteit van de aangeboden zorg. Via verruiming van de mogelijkheden van het Persoonsgebonden Budget heeft de klant ook meer keuzevrijheid wat AWBZ-zorg betreft. De Mededingingswet is derhalve van toepassing op deze aanbieders. De Mededingingsregels zijn wat betreft AWBZ-zorg echter niet van toepassing op zorgkantoren, aangezien zij geen ondernemingen zijn in de zin van de Mededingingswet.

Nu de Mededingingswet van toepassing is op deze sectoren betekent dit, dat de NMa fusies en overnames inhoudelijk kan toetsen en kartelafspraken en misbruik van een economische machtspositie kan beoordelen.

Met deze visiedocumenten heeft de NMa de onderzoeken naar de mogelijkheden van aanbieders van ziekenhuis- en AWBZ-zorg om te concurreren afgerond. In juni 2003 bracht de NMa in dit kader twee consultatiedocumenten uit met een eerste analyse van de concurrentiemogelijkheden binnen genoemde sectoren. Betrokkenen konden op deze documenten reageren. Deze reacties zijn verwerkt in de visiedocumenten. De visiedocumenten staan op de website van de NMa (www.nmanet.nl).