Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
22 januari 2004
Grondstoffenmagazijn Vredestein voldeed niet aan de landelijke richtlijn

Het grondstoffenmagazijn van bandenfabrikant Vredestein in Enschede heeft jarenlang niet voldaan aan de landelijke veiligheidseisen. Dit blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie na een uitslaande brand in het grondstoffenmagazijn van de bandenfabrikant op 22 augustus 2003.

Tijdens het bestrijden van de felle brand in het grondstoffenmagazijn van de bandenfabrikant stroomden afgelopen zomer grote hoeveelheden zwaar verontreinigd bluswater in het Twentekanaal. De VROM-Inspectie onderzocht of de milieuvergunning van Vredestein aan de eisen voldoet en ook adequaat is gecontroleerd. Het onderzoek richt zich op de periode van 1991 tot het moment van de brand op 22 augustus 2003. Het blijkt dat Vredestein dit grondstoffenmagazijn vele jaren in gebruik heeft gehad zonder dat volledig aan de geldende milieu- en veiligheidseisen werd voldaan. Zo is sinds 1992 de zogeheten CPR 15-2* richtlijn van toepassing op de grondstoffenopslag van Vredestein, maar was de opslagplaats op het moment van de brand nog niet geheel conform deze eisen ingericht. De CPR 15-2 richtlijn stelt bijvoorbeeld eisen aan branddetectie, preventieve maatregelen en bluswateropvang. De juiste maatregelen uit de richtlijn zijn pas in 2002 op een goede wijze in de milieuvergunning opgenomen, die door de provincie Overijssel is verleend. Hierbij is tevens voorgeschreven dat het bedrijf uiterlijk met ingang van 1 januari 2004 aan de voorwaarden moest voldoen.

Onjuist beeld
De inspecteurs stelden ook vast dat de productinformatiekaarten van Vredestein niet allemaal overeen komen met de zogeheten 'Material Safety Data Sheets' van de leveranciers. Dit geeft zowel het bevoegd gezag voor de milieuvergunning als het bedrijf zelf een onjuist beeld van de gevaarsaspecten van de opgeslagen stoffen bij Vredestein.

Spoed
De VROM-Inspectie vindt dat de nieuwbouwplannen van Vredestein voor het grondstoffenmagazijn opnieuw moeten worden getoetst aan de CPR 15-2 richtlijn en op basis van de volledige productinformatiekaarten. Vredestein moet daarom met grote spoed de productinformatiekaarten in overeenstemming brengen met gegevens van de leveranciers. Bovendien vindt de Inspectie dat de vergunningen grondiger op de naleving moeten worden gecontroleerd. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel zijn de afgelopen jaren wisselend verantwoordelijk geweest voor de milieuvergunningen van Vredestein en de controle op de naleving. Deze vele wisselingen hebben de vergunningverlening en het toezicht geen goed gedaan. Sinds 2000 is de provincie weer het bevoegd gezag.


* Na de ernstige verontreiniging van de Rijn door een brand bij het bedrijf Sandoz in Bazel bracht de Commissie Preventie van Rampen door gevaarlijke stoffen (CPR) een richtlijn uit over de opslag van gevaarlijke stoffen.

Meer info:

* Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 290 KB)
* Dossier Handhaving: informatie over handhaving van VROM-regelgeving

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=12297 )