B EN W BERICHTEN 2003 - 2 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 9, 13 EN 20 JANUARI

Algemene Zaken

(09-01) Het College heeft ingestemd om de Verordening Gemeentelijke Brandweer 1990 de prioriteitenregeling Rotterdam Rijnmond te actualiseren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft een brancherichtlijn opgesteld voor het rijgedrag van brandweervoertuigen. Naar aanleiding van deze richtlijn is de prioriteitenregeling opgesteld. De prioriteitenregeling is van toepassing op brandweervoertuigen die uit rukken van de Regionale Alarmcentrale Rotterdam Rijnmond (RAC-RR) die na een gemelde calamiteit van deze regionale alarmcentrale toestemming hebben gekregen om zich als een voorrangsvoertuig door het verkeer begeven. Er worden 3 prioriteiten van uitrukken onderscheiden: 2. er sprake is van een dringende zaak;
3. een uitruk zonder dringende zaak, maar met de noodzaak om ter plaatse te komen; 4. alle overige uitrukken die geen gebruik mogen maken van optische en geluidssignalen. Daarnaast zijn er diverse bepalingen opgenomen inzake het rijgedrag.

(13-01) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de deelname aan het "16th International Congress for School Effectiveness and Improvement (ICSEI)" te Sydney in januari 2003. Een delegatie onder leiding van wethouder Sociale Intergratie, de heer J. van der Tak, is indertijd naar Sydney geweest.

(13-01) Het College heeft ingestemd om het interne, gemeentebrede, personeelsblad GemeenGoed in de huidige vorm op te heffen. Dit houdt onder meer in dat het budget personeelsvoorlichting naar het budget concerncommunicatie wordt overgeheveld voor de financiering huis-aan-huis Stadskrant en andere projecten uit het plan. De voorstellen over nieuwe vormen van personeelsvoorlichting worden ondersteund. De arbeidsvoorwaardelijke informatie en de wettelijke actieve informatieplicht wordt door de Directie Middelen en Control en de afdeling Personeel en Organisatie van de diensten verstrekt. Nieuws en achtergronden van de ambtelijke organisatie worden digitaal verspreid aan de diensten door concern communicatie.

(13-01) Het College stelt op zaterdag 27 november het stadhuis ter beschikking ten behoeve van de Europese bewonersconferentie. Dit onder voorwaarde dat er voldoende medefinanciers worden gevonden voor de organisatie van de conferentie en dat de informele ministersconferentie doorgang vindt. Tijdens de tweedaagse conferentie zal de nadruk liggen op de rol en de verantwoordelijkheden van burgers op het gebied van veiligheid, integratie en inburgering en sociale cohesie.

(20-01) Het College heeft besloten een bedrag van E 25.910 beschikbaar te stellen voor de organisatie van het Rotterdamse Bevrijdingsfestival 2004. Het festival zal in het teken staan van het thema 'Vrijheid is kiezen en delen'.

(20-01) Het College heeft besloten om de deelnemers aan de conferentie Genomics and Society op 30 augustus 2004 een ontvangst aan te bieden in de St. Laurenskerk.

(20-1) Het College heeft besloten de deelnemers aan de WISTA-conferentie ("Innovation & Sustainability, Tomorrows") een ontvangst in de Burgerzaal aan te bieden. Datum: 7 september 2004 van 17.30-19.00 uur. De wethouder Economische Infrastructuur is gastheer. WISTA staat voor Woman's International Shipping & Trading Association, een non-profitorganisatie voor vrouwen betrokken bij scheepvaart of daaraan gerelateerde bedrijven of organisaties.

Beleid

(09-01) Het College zal het Convenant Uitvoeringsafspraken Verkeer & Vervoer Rotterdam-Stadsregio 2004 tot en met 2007 aangaan onder voorwaarde dat daarin een aantal wijzigingen worden aangebracht.

(09-01) Het College heeft kennis genomen van de presentatie van de rapportage bestuursopdracht groen, waarin onder andere een stand van zaken wordt gegeven van alle groenplannen op stedelijk en regionaal niveau.

(13-01) Het College heeft het Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma (GRUP) 2004-2009 vastgesteld. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stelt jaarlijks een budget beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten. Om dit geld ( in de vorm van een subsidiebeschikking aan de eigenaar) daadwerkelijk te kunnen besteden moet de gemeente regelmatig een Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma opstellen. De staatssecretaris kan namelijk alleen een subsidiebeschikking afgeven voor monumenten die zijn opgenomen in het uitvoeringsprogramma. In het uitvoeringsprogramma zijn de boerderij aan de Ring 604 in Pernis, het stoomgemaal aan de Admiraliteitskade 94/96 en funderingsherstel en gedeeltelijke restauratie van het pand Koningin Emmaplein 3,4,5 opgenomen.

(13-01) Burgemeester en Wethouders hebben het rapport Objectbewegwijzering voor auto-, fiets- en voetgangersverkeer vastgesteld. Het doel van de objectbewegwijzering is bezoekers en bewoners van Rotterdam op een snelle, veilige, gemakkelijke en aantrekkelijke manier de weg wijzen naar belangrijke objecten in Rotterdam. Het College heeft tevens besloten de nieuwe voetgangersbewegwijzering te laten uitwerken in een bebordingsplan.

(13-01) Het College heeft ingestemd met het afsprakenkader waarin de bestuurlijke afspraken met de stadsregio Rotterdam zijn vastgelegd voor de aanleg van de TramPlusprojecten de IJsselmondelijn en de Carnisselandelijn en de aanleg van de Nesselandelijn.

(13-01) Het College stelt de gemeenteraad voor een aantal adressen in Delfshaven aan te wijzen in het kader van de 'Subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000'. Het betreft Spanjaardstraat 3, Schiedamseweg 50 tot en met 58 (even), Roozier Faasenstraat 7 en 9, Beukelsdijk 3 tot en met 17 (oneven), Essenburgsingel 1 en 2 en Oostkousdijk 5 en 7. Het beschikbare budget bedraagt E 1.022.600 en de aanwijzing is geldig tot 1 december 2004. De maximale subsidiabele kosten bedragen E 32.000 per woning. Een subsidiabel plan moet minimaal voldoen aan het Programma van Eisen Casco.

(13-01) Het College heeft besloten de meerkosten die zijn gemaakt bij de aanpak van het project 'De Loper 2' aan de Mathenesserweg in Delfshaven, ten laste te brengen van het budget dat is gereserveerd voor knelpunten bij de aanpak van dit project.

(13-01) De gemeente Rotterdam treedt uit de N.V. Stedelijk Wonen. Dat heeft het College besloten. Stedelijk Wonen herontwikkelt (leegstaande) kantoor- of bedrijfspanden in de binnenstad tot woningen, waardoor de woonfunctie in de binnenstad wordt versterkt. De acquisitie van geschikte panden bleek de laatste jaren steeds moeilijker. De markt voor zowel woningen als kantoren in binnenstedelijk gebied was dermate goed dat het meeste (leegstaande) vastgoed door reguliere marktpartijen ter hand werd genomen. Hoewel de marktomstandigheden vanaf half 2001 aanzienlijk zijn verslechterd, staat er maar weinig leeg. Er is geen reden om aan te nemen dat er binnen een afzienbare termijn en tegen aanvaardbare financiële condities een voldoende werkvoorraad kan worden opgebouwd. Hieruit concludeert het College dat het bestaansrecht van de N.V. Stedelijk Wonen is komen te vervallen.

(13-01) Het College biedt het voorstel voor aanpassing van de Bouwverordening en het voorstel voor het Reglement van Orde voor de Commissie van Welstand en Monumenten ter vaststelling aan de gemeenteraad aan.

(13-01) Het College sluit met woningcorporatie De Nieuwe Unie een projectontwikkelovereenkomst voor de bouw van 52 koopwoningen en 24 parkeerplaatsen aan de Brielselaan/ Den Hertigstraat/ Wolphaertsbocht in Charlois.

(13-01) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 78.030 voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(13-01) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de deelname van wethouder De Faria en drie ambtenaren aan de reis naar Frankfurt en Hamburg van de Commissie Bestuur en Veiligheid van 28 september tot en met 2 oktober 2003. Voor deze twee steden is gekozen omdat zij beide vergelijkbare problematiek kennen als Rotterdam op het gebied van bestuur en veiligheid.

(13-01) Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Intergratie) ondertekent maandag 19 januari een convenant over het ouderenbeleid van de deelgemeente Noord samen met portefeuillehouder Welzijn, Maarten van de Donk. Dit zal plaatsvinden in het centrum voor ouderen en vrouwen 'De Waerschut' aan de Van Waerschutstraat 11 om 14.30 uur. De bedoeling van het convenant is tegemoet te komen aan de wens van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en er voor te zorgen dat ouderen de mogelijk krijgen actief deel te blijven nemen aan de samenleving.

1. (20-01) Burgemeester en wethouders hebben het bestedingsverslag van het herstructureringsproject Feijenoord/ Walravenbuurt (1999) vastgesteld en toegezonden aan het ministerie van VROM. In het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Goedkope Woningvoorraad heeft het ministerie in december 1999 een bijdrage van E 570.937,- toegekend. Met deze regeling wil het ministerie maatregelen stimuleren die gericht zijn op het tot stand brengen van een meer gedifferentieerde woningvoorraad. In aanmerking komen gebieden waar leefbaarheidproblemen mede worden veroorzaakt door een eenzijdig samengestelde voorraad van overwegend goedkopere huur- of koopwoningen. In het bestedingsverslag wordt verantwoording afgelegd over de genomen maatregelen.

1. (20-01) Het College heeft besloten een intentieovereenkomst aan te gaan met Volker Wessels Vastgoed B.V. voor de ontwikkeling van het European Chinese Centre (ECC) in Katendrecht. Het ECC zal een mix van woningen en moderne Chinese bedrijven, winkels, horeca en culturele instellingen gaan vormen en is daarmee een belangrijke programmatische trekker voor het gebied Katendrecht-Pols.

1. (20-01) Het College stelt een bedrag van E 380.000,- beschikbaar voor aanpassingen aan het Neptunus Honkbalstadion in verband met het wereldkampioenschap Honkbal 2005. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op de afmeting en indeling van het veld en op werkzaamheden aan het hekwerk.

1. (20-01) Het College heeft het Internationaal Filmfestival Rotterdam voor de editie 2004 een eenmalige subsidie verleend van E 80.000,-

1. (20-01) B en W hebben concertzaal De Doelen toestemming gegeven om de grote zaal kosteloos ter beschikking te stellen voor een Benefietconcert ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Iran.

1. (20-01) Het college heeft de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand vastgesteld en zal deze voor finale besluitvorming voorleggen aan de Gemeenteraad. De verordening beschrijft hoe werkloze Rotterdammers ondersteuning krijgen bij het vinden van werk en regelt de rechten en plichten van werklozen en de gemeente. De ordening was nodig omdat met de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand per 1 januari jl. gemeenten in hoge mate verantwoordelijk worden voor bijstandsverstrekking en reïntegratie van werklozen. Daarom wordt de landelijke regelgeving vervangen door locale regels. De verordening is gebaseerd op het beleidskader reïntegratie en gesubsidieerde arbeid dat nog door de Gemeenteraad moet worden vastgesteld.

1. (20-01) Het college heeft de afstemmingsverordening Wet werk en bijstand vastgesteld en zal deze voor finale besluitvorming voorleggen aan de Gemeenteraad. De verordening beschrijft de regels voor het verlagen van de bijstand of de langdurigheidstoeslag als cliënten hun verplichtingen onvoldoende nakomen. Met de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand per 1 januari jl. is het instrument boete vervallen en vervangen door een systeem van zogenaamde maatregelen. Dat systeem is gebaseerd op de ernst van de overtreding. Naast verplichtingen die te maken hebben met de uitkering op zich, staan er ook nadrukkelijk sancties op het niet of niet voldoende meewerken aan de reïntegratie en activering. Samen met het instrument opschorting van de uitkering heeft de gemeente nu voldoende mogelijkheden om een lik-op-stuk-beleid te voeren voor cliënten die zich niet aan de spelregels houden.

1. (20-01) Het college heeft besloten om alle meldpunten en de staf Schuldhulpverlening samen te voegen en onder te brengen in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Schiekade. Nu zijn er nog 5 meldpunten op 4 locaties op de Noordoever en 1 meldpunt op de Zuidoever. Dat laatste kampt met ernstig ruimtegebrek. Concentratie van schuldhulpverlening op 1 plek, levert financiële voordelen op. Weliswaar moeten burgers vanuit Rotterdam- Zuid voortaan verder reizen maar daar staat tegenover dat de Schiekade zeer goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De vestiging aan de Schiekade valt samen met de start van de eerstelijnsfunctie. Voortaan kan iedereen met schulden zich direct bij schuldhulpverlening aanmelden, ook wanneer deze schulden nog niet problematisch zijn.

1. (20-1) Het College heeft kennisgenomen van een eerste voortgangsrapportage over het uitvoeringsprogramma Milieu Rotterdam, dat op 2 december 2003 is vastgesteld. De uitvoering ligt op schema. Dat blijkt onder meer uit het gereedkomen van GIS-Milieu, een systeem dat alle Rotterdamse diensten de beschikking geeft over digitale gegevens over lucht, geluid en externe veiligheid. De voorgang blijkt verder uit opgestelde signaleringskaarten voor bodem, groen en water en de start van de bedrijvenregeling bodemsanering. In juni 2004 verschijnt een uitgebreide, integrale voorgangsrapportage.

1. (20-1) Het College heeft het "Meerjarenprogramma bodemsanering Rotterdam 2004-2006, herziening 2003" vastgesteld. Het programma geeft inzicht in de voortgang en planning van bodemonderzoeken en -saneringen. De tekst geeft onder meer een toelichting op de integratie van bodemsanering in de instrumenten van stedelijke vernieuwing.

1. (20-1) Het College heeft besloten om zich voortaan te laten vertegenwoordigen door de Vereniging van Rivierwaterbedrijven Maas (RIWA-Maas) in het Project Onderzoek Maas (POM). De gemeente neemt sinds 1992 deel aan POM. Dit project heeft de afgelopen jaren geleid tot verbetering van de waterkwaliteit van de Maas, hoewel het gewenste niveau nog niet is bereikt. Rotterdam is via het WBE vertegenwoordigd in de RIWA-Maas.

Middelen en Control

(13-01) Het College gaat akkoord met de bekostiging van de bewustwordingsinstrument ter verbetering van de integriteit van de organisatie. Vanaf de tweede helft van 2001 is ervaring opgedaan met de 'visiekubus' door verschillende diensten en deelgemeenten. De visiekubus is een methode om het gesprek over integriteit opgang te helpen. De kubus, bestaande uit een Cd-rom, laat meerdere kanten van de integriteitvraagstuk zien. Na het zien van een casus kunnen de aanwezigen discussiëren over hoe zelf te handelen.

(13-01) Het College heeft ingestemd, als gevolg van het terugbrengen van de Bestuursdienst, om alle verzekeringen die deel uit maken van het concern onder te brengen bij Gemeentewerken. Het principebesluit is vorig jaar april genomen door het College om de uitvoerende taken van de toenmalige directie Financiën, waaronder Verzekeringen, buiten de BSD onder te brengen. Deze wordt samengevoegd met afdeling Verzekeringen van de dienst Gemeentewerken. Het mens volgt taak principe is hier van toepassing. Voor de BSD-medewerkers heeft de overplaatsing naar GW geen rechtspositionele gevolgen.

(13-01) Het College heeft ingestemd met een wijziging van de gemeentelijke positie als aandeelhouder en schuldeiser van de NV Holding AVR. De wijziging houdt onder meer in dat een bestaande lening aan de NV AVR Rotterdam wordt 'verhangen' naar de NV Holding AVR. Hierdoor financiert de gemeente in het vervolg ook niet-gemeentelijke activiteiten. Ook zorgt de wijziging voor een plafond in de dividendbetaling van 33,3 procent. Aanleiding voor de wijziging is een financieel arrangement dat AVR heeft gesloten met een consortium van banken. Met het arrangement zullen bestaande leningen worden geherfinancierd en zal in de financieringsbehoefte van de komende jaren worden voorzien. De kredietfaciliteiten van het consortium zullen 'pari passu' zijn, dat wil zeggen van gelijke rechtsorde als de lening van de gemeente aan AVR.

(20-01) B en W hebben de verordening betreffende de rechtspositie van het personeel van de afdeling Milieubeleid van Gemeentewerken vastgesteld. Omdat de activiteiten van de afdeling Milieubeleid Rotterdam van Gemeentewerken met ingang van 1 februari 2004 overgaan naar de DCMR Milieudienst Rijnmond. Het personeel van de afdeling Milieubeleid Rotterdam zal dan uit gemeentedienst worden ontslagen en in (materieel) dezelfde functie worden aangesteld bij DCMR Milieudienst Rijnmond.

(20-01) Het College heeft enkele fiscale aanwijzingsbesluiten vastgesteld. Het betreft het aanwijzingsbesluit heffings- en invorderingsambtenaar 2004, het aanwijzingsbesluit belastingdeurwaarder 2004, het aanwijzingsbesluit medewerkers belastingen 2004 en het aanwijzingsbesluit inlichtingenverplichtingen belastingen 1998.

(20-01) Burgemeester en wethouders hebben de Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen 2004 vastgesteld. De regeling wordt bekend gemaakt in Rotterdam Bericht.

(20-01) Het College heeft de Beleidsregels invordering Rotterdam 2004 vastgesteld. De beleidsregels zijn opgesteld met het doel de minst kostbare invorderingspraktijk te bevorderen met respect voor de belastingplichtige. De regels worden gepubliceerd in Rotterdam Bericht.

(20-01) Het College heeft ingestemd met de huisstijl voor de Servicedienst Rotterdam. De huisstijl wordt toegepast in communicatieactiviteiten en publicaties van de Servicedienst Rotterdam.

(20-01) Het College heeft besloten een medewerker van het Gemeentearchief Rotterdam wegens ernstig plichtsverzuim disciplinair ontslag te verlenen. Betrokkene heeft zich herhaaldelijk niet gehouden aan de voorschriften bij ziekte en aan de met hem gemaakte afspraken.

(20-01) Het College heeft besloten een werknemer van de dienst SoZaWe met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag te verlenen. De werknemer wordt ontslagen wegens herhaaldelijk ongeoorloofd privé-gebruik van internet en telefoon.

(20-01) Het college heeft de managementcontracten 2004 vastgesteld voor de diensten DSO (Dienst Stedelijk Onderwijs), Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) en Stadstoezicht (STZ). De contracten zullen in de komende weken ondertekend worden door de voor de betreffende dienst verantwoordelijke leden van het college en de desbetreffende directeuren van de diensten.


---- --