Gemeente De Ronde Venen

Waverveense kunstschilder Dirk Breed overleden
21-01-2004

Kunstschilder Dirk Breed is op vrijdag 16 januari 2004 in zijn woonplaats Waverveen, kern van de gemeente De Ronde Venen, overleden. Dirk Breed is 83 jaar geworden.

Breed werd in 1920 in het plaatsje Kolhorn (Noord-Holland) geboren. Hij woonde enige tijd in Amsterdam en verhuisde in 1965 naar Waverveen.
Dirk Breed is vooral bekend geworden van zijn schilderijen met het weidse polderlandschap.
Zijn werk is over de hele wereld bekend. In totaal heeft hij meer dan 1500 schilderijen gemaakt.
Kenmerkend voor zijn werk zijn de strakke lijnen en het vast ritme van bomen en begroeiing. Zijn landschappen lijken naïef, maar zijn oeuvre kent veel variatie. In de nietigheid en de eenzaamheid van de mens in het weidse polderland vond Breed bij voortduring de kracht en de inspiratie voor zijn polderlandschappen. Zijn werk werd eens omschreven als: Dirk Breed maakt landschappen die iedereen herkent, maar niemand kent. Hij heeft de ruimte van de polder opnieuw ingedeeld, de kleuren opnieuw bepaald.

Dirk Breed is altijd een bescheiden polderjongen gebleven. Mijn hele schildersdenken draait om de polder, om Kolhorn en het land er omheen met die sfeer van enorme openheid, vertelde hij ooit. Drik Breed deelde zijn leven met zijn 8 jaar jongere vrouw Lia, keramiste. Ze exposeerden afzonderlijk maar ook wel samen. Dirk Breed had eind vorig jaar een succesvolle overzichtstentoonstelling in het museum Kranenburgh in Bergen (Noord-Holland), waar ruim 8.000 bezoekers op af kwamen.

In De Ronde Venen is het werk van Dirk Breed diverse malen te zien geweest. Hij was één van de Nederlandse kunstenaars die deelnam aan de internationale manifestatie Kunst Salon 1993. Ook stelden Dirk en Lia hun atelier/woning open tijdens de KunstRoute De Ronde Venen, die gedurende 6 jaar door de Culturele Raad De Ronde Venen werd georganiseerd.

Dirk Breed is in zijn geboorteplaats Kolhorn op dinsdag 20 januari 2004 in stilte begraven.