Productschap Diervoeder

22/01/2004

GMP-standaard productie en handel huisdiervoeder en wijziging nummering GMP standaarden

Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft in november 2003 ingestemd met de invoering van een GMP-standaard voor de productie en handel van huisdiervoeders. De standaard is bedoeld voor bedrijven die voeders voor huisdieren produceren of verhandelen.

De GMP-standaard productie en handel petfood is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren. Deze vroeg om een certificeerbare GMP-standaard voor petfoodbedrijven gebaseerd op de in 2002 opgestelde code voor kwaliteitsborging van de Europese brancheorganisatie van petfoodfabrikanten (FEDIAF). De uitwerking van de GMP-standaard voor huisdiervoeders sluit zoveel mogelijk aan bij de internationale FEDIAF-code. Dit vanwege het internationale karakter van de petfoodsector.

Het productschap verwacht dat de GMP standaard voor de productie en handel van huisdiervoeders vanaf juli 2004 geïmplementeerd kan worden. De komende tijd worden de uitvoeringsregelingen over de certificatie nader uitgewerkt. Het gaat hierbij om de eisen aan de certificatie-instellingen, de beoordelings- en certificatiecriteria, de checklijst en het voorzien in training en harmonisatie van en met de auditoren.

De concept GMP-standaard productie en handel van huisdiervoeder is vanaf heden gepubliceerd op de PDV-website (GMP 19), zodat geïnteresseerde bedrijven reeds kennis kunnen nemen van de inhoud van deze GMP standaard en indien gewenst de voorbereidingen voor de implementatie van de GMP standaard op het bedrijf kunnen starten. Certificatie van de GMP standaard huisdiervoeders is pas mogelijk nadat de uitvoeringsregelingen omtrent de certificatie nader zijn uitgewerkt en zijn goedgekeurd door het PDV-bestuur (planning juli 2004).

Er zijn in Nederland enkele huisdiervoeder producenten gecertificeerd volgens de GMP-standaard voor mengvoeder handel en productie (GMP02). Het PDV-bestuur heeft in november 2003 besloten tot een overgangsregeling (OB-03-110; Besluit PDV overgangsregeling GMP huisdiervoeders 2003). voor deze bedrijven. Voor producenten van huisdiervoeders die GMP-gecertificeerd zijn, geldt een overgangstermijn waarbij ze niet hoeven te voldoen aan:
* Model-directieverklaring

* Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen
* Richtlijnen voor Tracking & Tracing GMP diervoedersector 2002

Deze overgangstermijn geldt tot het tijdstip dat de standaard voor de productie van en handel in huisdiervoeder, GMP19 van kracht wordt.

Wijziging nummering GMP-standaarden
Ten gevolge van de invoering van de GMP standaard huisdiervoeder (GMP19) wijzigt de nummering van de GMP-regeling:
* Programma Monitoring salmonella in de diervoedersector 2002 wordt GMP18B (was voorheen GMP19).

* Besluit PDV bedrijfsinterne Inspecties en Controles GMP Diervoedersector 1998 wordt GMP18A (was voorheen GMP18).
* GMP standaard productie en handel huisdiervoeder wordt GMP19.