Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
AI-MHC-STAF-04/3400

Onderwerp Datum
Projectrapport Arbeidsinspectie MHC 22 januari 2004
Onderhouds en Inspectiesystemen bij
BRZO-bedrijven

Naar aanleiding van mijn toezegging in het algemeen overleg met de Vaste Kamercommissie voor SZW van 18 december 2003 ontvangt u het projectrapport van de Arbeidsinspectie, getiteld MHC (Major Hazard Control) Onderhouds- en Inspectiesystemen bij BRZO-bedrijven (Besluit Risico's Zware Ongevallen van 1999) en de samenvatting van dit rapport. Door middel van deze brief informeer ik u over de uitkomsten op hoofdlijnen uit het projectrapport en de acties welke de Arbeidsinspectie onderneemt.

Een opmerkelijk aantal zware ongevallen in de chemische industrie was voor de Arbeidsinspectie aanleiding om een onderzoek te starten naar de aanwezigheid van een functioneel onderhouds en inspectiesysteem (O&I-systeem). Het onderzoek is uitgevoerd bij 61 uit een bestand van 180 bedrijven die op basis van het BRZO'99 tot de hoogste risico categorie behoren. Deze bedrijven hebben de verplichting een veiligheidsrapport op te stellen (VR-bedrijven). Deze 61 geselecteerde bedrijven, afkomstig uit verschillende bedrijfscategorieën, zijn verdeeld in 31 grote en 30 kleine bedrijven en zijn landelijk verspreid.
Van deze bedrijven beschikt 12 % over een functioneel O&I-systeem. Vooral de grote bedrijven, waartoe de raffinaderijen en bulkchemie behoren, beschikken of zijn verder met de ontwikkeling en de implementatie van een O&I-systeem.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor de Arbeidsinspectie aanleiding om te bezien of het, speciaal voor dit project samengestelde, auditinstrument toepasbaar is in de reguliere inspectie- en handhavingspraktijk in het kader van het toezicht op naleving van het BRZO'99.
Zij zal daarbij ook overleg plegen met de overige toezichthouders in het kader van het BRZO'99.
Aanvullend zal de Arbeidsinspectie de via dit project verkregen en ontwikkelde kennis actief delen met de BRZO-bedrijven.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(M. Rutte)