VVE-BELANG

Oprichting Cie. Fiscalisering Onderhoudsreserves VvE

De Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren (VvE-Belang) heeft de Commissie Fiscalisering Onderhoudsreserves Vereniging van Eigenaren opgericht. In de commissie hebben de volgende leden zitting:


- De heer dr. D.K.J. Tommel, oud-staatssecretaris van VROM en voorzitter Raad van Advies VvE-Belang (voorzitter),
- De heer prof. mr. A.A. van Velten, Bijzonder Hoogleraar Onroerend Goedrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en specialist appartementsrecht,

- De heer prof. mr. H.M.N. Schonis, Hoogleraar Belastingrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en partner Baker&McKenzie,
- De heer ir. J.M. Koopman, voormalig Directeur-Generaal Volkshuisvesting VROM,

- De heer F.G.M. Schuurs, directeur VvE-Belang.

Taak van de Commissie is de onrust wegnemen die bij particuliere Verenigingen van Eigenaren bestaat over de fiscale behandeling van onderhoudsreserves en andere fondsen, die worden aangehouden ter financiering van toekomstige uitgaven voor onderhoud en vernieuwing. Het betreft hier reserveringen die gebruikelijk zijn bij wooncomplexen met (geheel of gedeeltelijk) koopappartementen en die op basis van maandelijkse betalingen door de eigenaren bijeen worden gebracht.

Aanleiding van deze onrust is het besluit van 23 oktober jl. van staatssecretaris mr. drs. J.G. Wijn dat bepaalt dat appartementseigenaren bij belastingaangifte de VvE-reserveringsfondsen tot het box 3-vermogen moeten rekenen. Pas wanneer er vanuit de fondsen een feitelijke betaling plaatsvindt ten behoeve van onderhoud of vernieuwing aan het betreffende appartementencomplex kunnen de gelden aan box 1 worden toegerekend.

In november 2003 heeft VvE-Belang al door middel van een brief aan staatssecretaris Wijn, haar bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen van dit besluit voor VvE's en individuele appartementseigenaren. Ze schrijft verder dat, anders dan de staatssecretaris meent, de reserves van de verenigingen van eigenaren geen deel uitmaken van de vermogens van individuele eigenaren. Die hebben immers in het geheel geen zeggenschap over het geld dat de verenigingen reserveren voor onderhoud. VvE-Belang stelt tevens dat de belastingheffing op onderhoudsreserves in strijd is met het beleid van het kabinet, dat juist gericht is op bevordering van het onderhoud van appartementscomplexen.

De staatssecretaris heeft tot op heden nog geen reactie gegeven op bovengenoemde brief. VvE-Belang wil met de Commissie op korte termijn met staatssecretaris Wijn aan tafel om helderheid te krijgen over de voorgestelde plannen inzake het fiscaal belasten van onderhoudsreserves. Binnen enkele weken zullen de aangiftebiljetten namelijk weer worden verstuurd en voor deze tijd moet de onrust bij de VvE's en individuele appartementseigenaren zijn weggenomen.