Time : 1:57:35 PM
Date : Thursday, January 22, 2004
Sender Name: Vlerick Alumni Events CVBA

Genomineeden Vlerick Award 2004 gekend.

Wie volgt Karel Van Miert, baron Paul De Keersmaeker en Jean-Luc Dehaene op...?

De erelijst van prominenten die de Vlerick Award, uitgereikt door de Vlerick Leuven Gent Alumni, hebben gewonnen is jong en toch al indrukwekkend: Minister van Staat en voormalig Europees Commissaris Karel Van Miert, Baron Paul De Keersmaeker en ex-premier en Minister van Staat Jean-Luc Dehaene. Op 16 april wordt hun opvolger of opvolgster verkozen uit volgende vier :

genomineerden (in alfabetische volgorde):
Jean-Pierre Hansen,
Hilde Laga,
Peter Piot and
Johan Vande Lanotte (zie pagina 2 voor profiel).
De 'Vlerick Award' bekroont een persoon die uitmunt in ten minste twee van de drie kwaliteiten die prof. Dr. André Vlerick zo uitzonderlijk maakten:


* ACADEMICUS : toegevoegde waarde creëren vanuit fundamenteel en toegepast onderzoek;

* ENTREPRENEUR : toegevoegde waarde creëren in een socio-economische omgeving;

* POLITICUS : toegevoegde waarde creëren door forumvorming en politieke maatschappelijke actie.

Praktische info

De winnaar van de Vlerick Award zal worden aangeduid door een vakjury bestaande uit de 4.000 Vlerick Leuven Gent Alumni (betalende leden) en door een publieksjury.
De verkiezing van de Vlerick Award 2004 gebeurt onder auspiciën van: Karel Van Miert, Erevoorzitter Vlerick Alumni (Winnaar Vlerick Award 2001);
Baron Paul De Keersmaeker, Erevoorzitter Vlerick Alumni (Winnaar Vlerick Award 2002); Minister van Staat, Jean-Luc Dehaene, Erevoorzitter Vlerick Alumni (Winnaar Vlerick Award 2003); Ronald Everaert, Ondervoorzitter Vlerick Alumni en Jan Coene, Voorzitter Vlerick Alumni.

De winnaar wordt officieel bekend gemaakt tijdens de Galavoorstelling in het Casino van Knokke op vrijdag 16 april 2004.De winnaar ontvangt een waardevol kunstwerk en een trofee van Vlaamse kunstenaars.

Info: Geert Van Coillie, Manager Vlerick Leuven Gent Alumni vzw, 0495-540505.

Genomineerden Vlerick Award 2004

Jean-Pierre Hansen

Jean-Pierre Hansen (1948) behoort tot het selecte clubje Belgen dat een topfunctie bekleedt in een buitenlands bedrijf: de doctoringenieur werd in januari 2003 benoemd tot COO van de Franse nutsgroep Suez, omzet (2002): 40 miljard euro, aantal werknemers: 170.000... Jean-Pierre Hansen was eerder ook al bestuurder en lid van het Uitvoerend Comité van de Generale Maatschappij van België. Hij is bestuurder van enkele grote bedrijven, ondervoorzitter van het VBO en Regent van de Nationale Bank van België. Eind april 2003 is hij lid geworden van de Raad van Toezicht van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen. Jean-Pierre Hansen is geassocieerd Professor Economie aan de Ecole Polytechnique (Parijs) en de UCL.

Hilde Laga

Doctor in de Rechten en advocate, docente vennootschapsrecht aan de KUL, onafhankelijk bestuurder bij de NV Elia en lid van de nog jonge Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen: de Kortrijkse Hilde Laga (47) voldoet ruimschoots aan (minstens) twee van de criteria voor de Vlerick Award. Als lid van het uitvoerend comité van Cepina, het Arbitragecentrum dat opgericht werd in de schoot van het VB0, deed ze heel wat ervaring op in arbitrale beslechting van geschillen tussen ondernemingen. Hilde Laga was nauw betrokken bij de redactie van de Wet van 13 juni 1995 die voor het eerst de notie onafhankelijk bestuurder invoerde in de Belgische Vennootschappenwet.

Peter Piot

Dokter Peter Piot (54) werd vorig jaar net geen directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. De geboren Leuvenaar blijft wél vice-secretarisgeneraal van de VN en algemeen directeur van UNAIDS, het hiv/aids-programma van de Verenigde Naties. Als academicus en wetenschapper concentreert hij zich ook op de algemene gezondheidsproblematiek van de vrouw in de Derde Wereld. Peter Piot was van 1980 tot 1992 professor 'Microbiologie'het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. In 1976 was hij medeontdekker van het Ebola-virus. 'Baron' Peter Piot is lid van het Institute of Medicine van de Academie voor wetenschappen in de VS, van de Belgische Academie voor Geneeskunde en Fellow van het Royal College of Physicians in Londen.

Johan Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte ... 'De politiek is zijn hobby, zijn leerstoel als hoogleraar 'Publiekrecht, Belastingrecht en Grondwettelijk Recht'
aan de Universiteit Gent zijn echte stiel', wordt gezegd. Zijn 'hobby' is één steile klim op de socialistische ladder: van kabinetschefwetenschapper van Louis Tobback (mei 1988, twintig jaar na...), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ´mensenhandel´ tot vice-premier en federaal minister van Begroting, Maatschappelijke Integratie en het nieuw gecreëerde departement Sociale Economie in het eerste blauw-rood-groene kabinet... De vice-premier en minister van Begroting en Overheidsbedrijven en Noordzee staat bekend als een grondwetspecialist. Als academicus is hij sinds vorig jaar is Buitengewoon Hoogleraar Grondwettelijk Recht en Mensenrechten (Universiteit Gent).

URL: http://www.vlerick.be/alumni