Time : 4:32:29 PM
Date : Wednesday, January 21, 2004
Sender Name: AGIM/AVGI

Akkoord tussen de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en de farmaceutische sector vertegenwoordigd door pharma.be

Gisteravond is op het kabinet van de Minister een belangrijk akkoord ondertekend dat de krijtlijnen uitzet voor de toekomstige relaties tussen de regering en de farmaceutische sector.

Dit akkoord is het resultaat van lange onderhandelingen die minister Rudy DEMOTTE sinds zijn aantreden gevoerd heeft met de vertegenwoordigers van pharma.be en zal het mogelijk maken de noodzakelijke relaties tussen de partners voort te zetten in een constructief klimaat.

De tekst van het akkoord, die u in bijlage vindt, bevat meerdere belangrijke punten :


- Het is de bedoeling om tegen 2007, via consultatie en de uitwerking van een gemeenschappelijke budgetteringsmethode, een eind te maken aan de meningsverschillen over het aandeel van het geneesmiddelenbudget in de ziekteverzekering.


- Het akkoord bevestigt de wil van de Minister om het volume van het geneesmiddelenverbruik te beheersen uitgaand van een wetenschappelijke consensus; pharma.be sluit zich hierbij aan. De overheid zal daartoe samenwerken met het artsenkorps.


- De Minister herhaalt dat er vandaag geen ruimte is voor een verlaging van de belasting op de omzet, maar aanvaardt te discussiëren over prioritaire toewijzing van deze belasting aan het wetenschappelijk onderzoek, zonder dat een dergelijke maatregel een beroep kan doen op de bijkomende middelen verbonden aan de stijging met 4,5% van het budget van de ziekteverzekering.


- De voorziene besparing door het grotere aantal gratis stalen die de artsen aan de patiënten zullen mogen verstrekken, wordt geraamd op 5,9 miljoen euro.


- De sector verbindt zich ertoe de voorziene prijsdalingen op de geneesmiddelen waarvan het octrooi verstreken is loyaal toe te passen.


- Bij de lancering van nieuwe therapieën voor chronische ziekten moeten kleine verpakkingen ("kleine doosjes") de regel worden in plaats van grote verpakkingen.


- Het akkoord voorziet dat de minister een procedure zal kunnen opstarten voor de terugbetaling van een geneesmiddel om sociale redenen of omwille van de volksgezondheid, op voorwaarde dat hij hierover overleg pleegt met pharma.be