Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO boekt primeur met MER voor varkenshouderij

22 januari 2004

Voor de eerste keer in Nederland is er een milieueffectrapportage voor uitbreiding van een varkenshouderij gemaakt en volledig ongeschonden door de Raad van State gekomen. Voor de agrarisch ondernemer betekent dit dat hij zijn zeugenhouderij uit mag breiden naar 1.600 zeugen. ZLTO Advies heeft - in opdracht van de ondernemer - de MER geschreven en door de hele procedure gesluisd, met als finale de goedkeuring van de Raad van State.

Volgens teamleider Ruimtelijke Ordening, Milieu en Bouwzaken van ZLTO Advies, Nick Buijks, een gedenkwaardig moment. "Het ging in eerste instantie alleen om de aanvraag van een milieuvergunning. Hier moest later een MER aan toegevoegd worden. Maar hierover was weinig of geen informatie omdat er voor een varkenshouderij nog nooit een milieueffectrapportage is geschreven in Nederland. Mijn team is toen aan de slag gegaan en met dit bijzonder resultaat. Zonder op- of aanmerkingen is deze MER bij de Raad van State overeind gebleven. Nu staat de weg voor de ondernemer open om zijn bedrijf uit te breiden."

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 21.500 leden.

Noot voor de pers: voor informatie M. Venner, woordvoerster, telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36


---- --