Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Veel dieren verboden als huisdier

22 januari 2004 -
Minister Veerman heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij niet van plan is een lijst te maken van diersoorten die wel en niet gehouden mogen worden. Hij wijkt daarmee af van het advies van de Raad van Dieraangelegendheden. Maar dat betekent niet dat alles is toegestaan.

De Raad heeft bij het opstellen van de lijsten de gezondheid en het welzijn van diersoorten als uitgangspunt genomen. Zij heeft geen rekening gehouden met de Europese regelgeving ter bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten, noch met de mogelijkheid dat bepaalde soorten voor de mens gevaarlijk kunnen zijn, of dat er faunavervalsing zou kunnen optreden. In het kader van de Flora- en Faunawet is een groot aantal in het wild voorkomende inheemse en uitheemse dieren (en planten) aangewezen als beschermde soort. Er geldt een verbod op het houden van deze dieren. Deze dieren mogen niet als gezelschapsdier worden gehouden, tenzij hiervoor vrijstelling of ontheffing is verleend.

Op de internetsite van het ministerie van LNV is een overzicht beschikbaar van alle beschermde inheemse soorten dieren, en de beschermingsstatus die zij genieten. Per soort kan een overzicht opgeroepen worden van de exacte regelgeving die op die soort van toepassing is. Daarnaast wordt informatie gegeven over de bescherming van uitheemse soorten. Er zijn links naar sites van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) en de Europese Unie met uitgebreide informatie over beschermde uitheemse soorten en de wijze waarop deze bescherming gestalte krijgt.