Socialistische Partij

EU te laks in bescherming dolfijnen

22-01-2004 * De Europese Raad vertraagt de invoering van haar eigen voorstellen om dolfijnen en bruinvissen te beschermen tegen verdrinking in visnetten. SP Europarlementariƫr wil van de Raad weten wanneer zij nu eindelijk overgaat tot het verplicht stellen van waarschuwingspiepers op de visnetten en andere maatregelen om onnodige sterfte te voorkomen. Hij stelde daartoe vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Raad.

Greenpeace en andere milieu-organisaties voeren al jaren actie tegen de `bijvangst' van zeezoogdieren die verstrikt raken in visnetten. Nu de Europese Raad de al jarenlang voorbereidde maatregelen nog steeds niet heeft uitgevoerd nemen deze organisaties zelf het voortouw in het registreren van de onnodige sterfte van dolfijnen en bruinvissen.

Meijer: `Ik wil van de Raad ook weten of dolfijnen vaker het slachtoffer worden van netten die gebruikt worden door vissers uit niet-EU landen als Marokko en Turkije. Daar worden nog dunnen nylon netten ingezet die in de Europese Unie al verboden zijn. Dolfijnen zien deze netten niet tijdig, raken er in verstrikt en verdrinken in grotere getalen dan hun natuurlijke aanwas'.

Aanleiding voor de schriftelijke vragen was een uitzending over dit onderwerp door Twee Vandaag op 20 januari jongsleden.