Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 22 januari 2004

* INVAL OVERLASTGEVEND DRUGSPAND
Naar aanleiding van klachten van omwonenden werd woensdagmiddag door politiepersoneel van het Wijkteam Carnisse, samen met collega's van de Districts Ondersteuningsgroep van het district Zuid, een inval gedaan in een overlastgevend drugspand in de Ebenhaezerstraat. Nadat eerst op straat een zestal bezoekers van het drugspand waren aangehouden, werd vervolgens een onderzoek in de woning ingesteld, waar vier personen werden aangehouden. Na onderzoek werden tientallen bolletjes en zakjes met heroïne en cocaïne, een busje cs-gas en enkele honderden euro's aan drugsgeld in beslag genomen. Van de tien aangehouden verdachten werden er drie op grond van de Opiumwet in verzekering gesteld, terwijl de overigen na verhoor werden heengezonden. Het drugspand werd vervolgens afgesloten.


* VROUWEN BEROOFD
Woensdagmorgen werden kort na elkaar op de Schiedamseweg en in de Spanjaardstraat twee vrouwen van respectievelijk hun geld en tas met inhoud beroofd. Rond acht uur werd tijdens het pinnen een 28-jarige Rotterdamse door twee mannen beroofd van haar geld. Toen het slachtoffer 160 euro uit de geldla wilde pakken werd dat weggegrist.
Een paar minuten later werd van een in de Spanjaardstraat lopende 27-jarige Rotterdamse door een man de tas van haar schouder gerukt. Met zijn buit, in de handtas zaten onder meer tien euro en enkele persoonlijke bescheiden, rende de man weg in de richting van de 1e Schansstraat.


* CONTROLE ZWAAR VERVOER
Personeel van de Verkeerspolitie hield woensdagmorgen en -middag op de Tweedweg een controle zwaar vervoer. Daarbij werden 25 vrachtwagencombinaties gecontroleerd, waarbij 32 bekeuringen werden uitgeschreven. Vijf transporten werden stilgezet wegens overbelading en geen rijbewijs E van de chauffeur. De 32 bekeuringen werden uitgereikt aan de vrachtwagenchauffeurs voor onder meer overbelading, te lang, te breed of te hoog van het transport, losliggende lading, geen gordel om en technische gebreken.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving en Bureau Verkeerstoezicht) hield woensdagmorgen, -middag en -avond radarsnelheidscontroles bij de Maastunnel, op de Brede Hilledijk, Langenhorst, Pascalweg, Laan op Zuid en Boompjes. Tussen tien uur en kwart over elf overschreden bij de Maastunnel (Opstelplein Noord) 42 van de 1290 de radarwagen passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/uur.
Op de Brede Hilledijk, waar tussen half vijf en zes uur werd gecontroleerd, namen 41 van de 409 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur.
Tussen half zeven en acht uur hielden op de Langenhorst 30 voorbij de radarwagen rijdende weggebruikers zich niet aan de daar toegestane '50'. Hoogste snelheidsovertreding kwam overigens op naam van een bromfietser, die met 86 km/uur langs de radarwagen scheurde.
Tussen acht uur en kwart voor tien werd gecontroleerd op de Pascalweg, waar veertig van de 520 gecontroleerde weggebruikers binnenkort een acceptgirokaart in hun brievenbus kunnen verwachten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 km/uur in plaats van '50'.
Op de Boompjes, waar tussen kwart voor acht en half tien werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 52 van de 1148 langs de radarwagen rijdende automobilisten. Hoogste score bedroeg hier 83 km/uur.
Op de Pascalweg reden tussen kwart over acht en kwart over negen 28 van de 312 passerende automobilisten aanzienlijk harder dan '50'. Hoogste score: 77 km/uur.


* MAN VAN MOUNTAINBIKE BEROOFD
Woensdagmiddag raakte op de Hoofdweg een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel gewond, nadat hij werd beroofd van zijn fiets, een mountainbike. Het slachtoffer werd tijdens het fietsen ingehaald door een bromscooter, waarop twee mannen. Tijdens het voorbijrijden werd de man hard geslagen, waardoor hij zijn evenwicht verloor en van zijn fiets viel. Hierop werd door één van de verdachten de mountainbike weggenomen, waarna het tweetal wegreed in de richting van de Prins Alexanderlaan. Het slachtoffer, dat diverse gezichtsverwondingen opliep, moest naar de huisarts voor behandeling.


* DRIE MANNEN AANGEHOUDEN NA VERSTOPPEN VUURWAPEN IN THEEHUIS

Woensdagmiddag om kwart over drie controleerde politiepersoneel van het district Noord op de Rodenrijselaan een auto, met daarin drie Rotterdammers (20, 28 en 29 jaar). Tijdens de controle gedroeg het drietal zich uiterst nerveus. Dat bleek een reden te hebben, want tijdens de controle werd door de politiemeldkamer juist een bericht met signalement verspreid dat twee mannen op het toilet van een theehuis aan het Zwaanshals even tevoren daar een vuurwapen hadden verstopt.
Twee inzittenden bleken aan dat signalement te voldoen, waarop de drie inzittenden van de auto werden aangehouden. Bij één van hen werd tevens een kleine hoeveelheid coca

* IDENTITEIT SLACHTOFFER NA VRIJKOMEN KOOLMONOXIDE BEKEND

(zie ook persbericht van 21 januari 2004, tweede release) De identiteit van de man die woensdagmorgen om het leven kwam in het ruim van een schip dat lag afgemeerd in de Chemiehaven, is bekend. Het gaat om een 29-jarige man uit de Filipijnen. Het slachtoffer kwam om het leven toen in het ruim, door nog onbekende oorzaak, een hoeveelheid koolmonoxide vrijkwam. Ondanks pogingen om de man, die in comatueuze toestand door de hulpdiensten werd aangetroffen, te reanimeren, overleed hij ter plaatse. De Technische Recherche en de Scheepvaartsinspectie zijn inmiddels een onderzoek gestart.


* JEUGDIGE BEROVER AANGEHOUDEN
BLEISWIJK - Woensdagmiddag kort na twee uur werd op de Scholtendreef een zeventienjarige jongen uit Bleiswijk aangehouden door politiepersoneel van het district De Noordhoek, als verdachte van een even tevoren gepleegde straatroof in de Trompstraat. De knaap beroofde daar rond half twee een veertienjarig meisje uit Zoetermeer van haar handtelefoon en ging er met zijn buit vandoor op de brommer van een zeventienjarig vriendje uit Bergschenhoek. Na onderzoek werd de handtelefoon teruggevonden en werd ook de brommer onderzocht. In een bergruimte van het vervoermiddel werden enkele tientallen zakjes met softdrugs aangetroffen en in beslag genomen. De zeventienjarige knaap uit Bergschenhoek werd daarop op grond van de Opiumwet aangehouden en voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld. Dat laatste gebeurde ook met de zestienjarige jeugdige berover uit Bleiswijk.

Middaguitgave woensdag 21 januari 2004

* GETUIGENOPROEP CARJACKING
Dinsdagavond j.l. omstreeks kwart voor negen werd een 44-jarige vrouw uit Rotterdam op de Bergweg beroofd van haar auto, een witte Suzuki Alto. Het slachtoffer had ter hoogte van een grote elektronicazaak aan iemand de weg gevraagd. Op het moment dat zij weg wilde rijden deed een nog onbekende man, met een patatbakje in zijn handen, plotseling het portier open. Vervolgens werd de vrouw uit haar auto getrokken, waarna de man er in het voertuig vandoor ging. De auto werd woensdagochtend omstreeks drie uur teruggevonden op de Goudse Rijweg.
De recherche van district De Noordhoek stelt een nader onderzoek in naar deze beroving en wil graag in contact komen met getuigen. Met name de man aan wie de vrouw de weg had gevraagd en een man die de vrouw na de beroving te hulp schoot, worden verzocht contact op te nemen met de recherche via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).
Het signalement van de man luidt: een blanke man van ongeveer 27 jaar met een zwarte sjaal en muts op en gekleed in een wit met oranje jas.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield woensdagmorgen op de Stadionweg, Waalhaven, Maastunnel en Tjalklaan snelheidscontroles.
Op de Stadionweg reden tussen zeven en negen uur 34 van de in totaal 1810 passerende automobilisten harder dan '50'. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 73 km/uur.
Door personeel van de Verkeerspolitie (Bureau Verkeerstoezicht) werd, naar aanleiding van te hoog gereden snelheden, op de Waalhaven ZZ tussen half tien en kwart over elf gecontroleerd. Van de in totaal 983 passerende autobestuurders kunnen er 334 binnenkort een acceptgiro in hun brievenbus verwachten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 101 km/uur in plaats van '50'. Op het Opstelpleinnoord overschreden tussen tien uur en half twaalf 42 van de in totaal 1290 passerende automobilisten de maximum snelheid van '50'. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 72 km/uur.
Tussen kwart over tien en half twaalf hielden op de Tjalklaan 52 van de in totaal 1830 passerende autobestuurders zich niet aan de 50-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 99 km/uur.


* BEROVING MOBIELE TELEFOON
Woensdagmiddag omstreeks half één werd een 24-jarige man uit Rotterdam op de Statensingel beroofd van zijn mobiele telefoon. De Rotterdammer had zijn handtelefoon aan een onbekende man uitgeleend. Op het moment dat het slachtoffer zijn mobiele telefoon terugvroeg, werd hij bedreigd met een wapen. Vervolgens ging de dader er met de buit vandoor in onbekende richting.


* MAN OM HET LEVEN GEKOMEN NA VRIJKOMEN KOOLMONOXIDE

Woensdagmorgen omstreeks half elf kwam in het ruim van een schip dat lag afgemeerd in de Chemiehaven, door nog onbekende oorzaak, een hoeveelheid koolmonoxide vrij. Hierbij kwam een man uit de Filipijnen (leeftijd nog onbekend) om het leven. Twee mannen uit de Oekraine en de Filipijnen (leeftijden nog onbekend) raakten onwel en werden door GGD-personeel vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. Zij werden na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis.
Politiemensen kregen omstreeks half elf de melding binnen dat enkele bemanningsleden van het schip onwel waren geworden. Diverse hulpdiensten waren snel ter plaatse en troffen het Filipijnse slachtoffer in comatueuze toestand aan. Ondanks pogingen om de man te reanimeren, overleed hij ter plaatse.
Uit metingen van DCMR bleek dat een verhoogde concentratie koolmonoxide was vrijgekomen. Drie brandweermannen werden uit voorzorg vervoerd naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse.
Zij konden na behandeling weer naar huis.
Op dit moment is door de Technische Recherche en de Scheepvaartinspectie een onderzoek gestart.

Ochtenduitgave woensdag 21 januari 2004