Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 22 januari 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Openbare aanbesteding ouderenwerk begint

Welzijnsorganisaties kunnen tot 11 maart offertes indienen voor het ouderenwerk van De Baarsjes, zoals de wijkpost, een ontmoetingscentrum en klussenhulp. Het stadsdeel start met de openbare aanbesteding van het ouderenwerk voor de periode 2005 tot en met 2008. Jaarlijks begroot De Baarsjes 396.400 euro voor het nu aan te besteden ouderenwerk, de stadsdeelraad besluit per jaar over de begroting. In juni besluit het Dagelijks Bestuur welke organisatie het ouderenwerk gaat uitvoeren. De opdracht gaat naar de economisch voordeligste aanbieding bij gelijke kwaliteit. De bestaande subsidierelaties stoppen per 1 januari 2005.

De aanbesteding betreft onder meer de diensten van de wijkpost voor ouderen, ontmoetingscentrum Bestevaer en de klussenhulp. Buiten de aanbesteding vallen onder meer: De Hudsonhof, activiteiten in Verzorgingscentrum Nieuw Vredenburgh en de maaltijdservice aan huis.

Eerder besloot de Stadsdeelraad om al het gesubsidieerde welzijnsaanbod aan te besteden. Doel is kwaliteitsverhoging van het welzijnsaanbod binnen de beschikbare middelen. Vanaf 5 februari staat de informatie over de aanbesteding ouderenwerk op www.baarsjes.amsterdam.nl

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Subsidies voor winkeliers en verhuurders rond Mercatorplein

De vernieuwde subsidieregeling biedt winkeliers en verhuurders rond het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat een bijdrage aan de verbouwing, inrichting of samenvoeging van hun winkels of bedrijfsruimten. Aanvragers kunnen vanaf 1 maart in aanmerking komen voor 40 procent van de investeringskosten tot een maximum van 40.000 euro. Het stadsdeel wil het vestigingsklimaat van dit winkelgebied verbeteren, met zowel winkels voor levensmiddelen als voor duurzame goederen, met een mooie ingang en uitnodigende etalages. De Gemeente Amsterdam draagt bij aan de subsidieregeling met circa 200.000 euro, via het Actieprogramma Economische structuur II. Als de stadsdeelraad fiat geeft, werkt de vernieuwde regeling vanaf 1 maart 2004. De huidige regeling werkt vanaf 2001. Sinds die tijd hebben ruim twintig winkeliers in De Baarsjes een financiële bijdrage gekregen; ook werden tot en met 2003 algemene verbeteringen zoals de jaarlijkse kerstverlichting op het Mercatorplein en in de Jan Evertsenstraat betaald uit deze subsidie. Het aantal winkels in De Baarsjes steeg in 2003 licht tot 225 winkels, waarvan 86 winkels voor voedingsmiddelen en 139 winkels voor duurzame goederen.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Officiële DB-belofte om deelraad tijdig en uit zichzelf te informeren

Het Dagelijks Bestuur gaat op zaterdag 24 januari om 16.00 uur het protocol 'Actieve informatievoorziening' ondertekenen. Daarmee beloven de vier stadsdeelwethouders dat zij de deelraad actief en tijdig voorzien 'van alle informatie die de raad voor de uitoefening van zijn taken nodig heeft.' Tijdig is binnen een week nadat het Dagelijks Bestuur het onderwerp behandeld heeft, zo stelt het protocol. Ook wil de deelraad tijdens het gehele beleidsproces geïnformeerd worden, vanaf de voorbereiding op het besluit tot en met de evaluatie van de uitvoering. Sinds het dualisme heeft de deelraad een versterkte behoefte aan informatie uit het Dagelijks bestuur, doordat deellraad en het Dagelijks Bestuur sinds die tijd van elkaar ontvlecht zijn, waardoor ook de informele informatiestromen zijn opgedroogd. De vier stadsdeelwethouders verwelkomen het protocol, zij willen graag open en transparant zijn voor de hele deelraad, onder meer omdat dit belangrijk is voor de legitimiteit van de locale overheid. Het protocol moedigt de stadsdeelwethouders aan om de huidige praktijk uit te werken.

Informatie: Joke Padmos, mobiel 06-20541756

Henk Boes (Welzijn) verhuist naar De Baarsjes

Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) woont vanaf nu in de Surinamestraat 38/4, 1058 GK Amsterdam. Een jaar geleden is Boes aangetrokken als stadsdeelwethouder Welzijn bij De Baarsjes. Kenmerkend voor stadsdeelbestuurders zijn hun frequente dagelijkse contacten met de buurt die zij besturen. Daarom wonen en leven zij in de buurt en moeten stadsdeelwethouders van buiten de buurt binnen een jaar verhuizen. Boes woonde voorheen in Buitenveldert.

Uitnodiging

Werkbezoek voorschool; juf 45 jaar in het onderwijs

Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (onderwijs) bezoekt vrijdag 23 januari van 9 tot 12 uur de Joop Westerweelschool. Ze spreekt met de ouders in de ouderkamer, verdiept zich in de voorschoolmethode 'Kaleidoscoop' en woont een les 'De vreedzame school' bij . 's Middags huldigt zij op de Boekdrukkerschool juf Els van den Berg, die 45 jaar lang de Amsterdamse schoolkinderen heeft lesgegeven en nu afscheid neemt van het Amsterdamse onderwijs. De Joop Westerweelschool ligt aan de Willem Schoutenstraat 6 en de Rosa Boekdrukkerschool aan de Vancouverstraat 3.

Met vriendelijke groet,

Joke Padmos, Hoofd Communicatie, Stadsdeel de Baarsjes, Baarsjesweg 224, Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam, Tel. 020 - 589 27 28, Mobiel: 06 - 20 54 17 56 Mail: J.Padmos@Baarsjes.Amsterdam.nl