VVD



22 jan 2004 - Charlie Aptroot vraagt minister Zalm over adminstratieve lastendruk

Vragen van kamerlid Aptroot (VVD) aan de Minister van Financiën over administratieve lastendruk voor bedrijven.

1. Kloppen de berichten dat de administratieve lasten van bedrijven veroorzaakt door de overheid ¤ 17,1 miljard zijn, waarvan ¤ 8,5 miljard door Europese regelgeving en ¤ 8,6 miljard door Nederlandse regelgeving?*

2. De afspraak in het regeerakkoord is 25 % minder administratieve lasten. Is de minister het met de VVD fractie eens dat deze afspraak onverminderd geldt, dus juist ook nu de administratieve lasten veel hoger blijken te zijn?

3. Welke acties worden ondernomen om de lasten veroorzaakt door Europese regels te verminderen?

4. Is de minister het met de VVD fractie eens dat de 25 % vermindering van administratieve lasten, waar nog ruim drie jaar tijd voor is, allereerst moet worden gehaald door te snijden in Nederlandse regelgeving, omdat Europese resultaten waarschijnlijk meer tijd vragen?

5. Beschouwt de Minister, net als de VVD-Fractie het getal van ¤17.1 miljard als startmeting bij het terugdringen van de administratieve lastendruk?

6. Onderschrijft de minister dat dit betekent dat de vermindering met ¤ 4,275 miljard (25 % van ¤ 17,1) een vermindering is van nagenoeg 50 % van de Nederlandse regelgeving?

7. Wanneer kan de kamer de voorstellen tegemoet zien van het kabinet voor deze vermindering met 50 %?

8. Zou het niet zinvol zijn als naast de administratieve lasten ook de overige lasten van overheidsmaatregelen in kaart worden gebracht? Veel overheidsmaatregelen belemmeren bedrijven onnodig in hun bedrijfsuitoefening, zoals Arbowet en Bedrijfstijdenwet, algemeen verbindend verklaring van CAO's, bouw- en milieuwetgeving, verplichte aansluiting bij een Arbo-dienst, verplichte herhaalde risico-inventarisatie ook als er geen wijzigingen in de bedrijfsuitvoering zijn, gedetailleerde vergunningsvereisten in kader drank en horecawet, enz. enz.

*Volgens recente berichten wordt de administratieve lastendruk voor bedrijven door overheidsregels geschat op ¤ 17,1 miljard in plaats van eerdere schattingen van ¤ 13 miljard. Van de ¤ 17,1 miljard wordt ¤ 8,5 miljard veroorzaakt door Europese regelgeving.

d.d. 21 januari 2004