Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Mooij en Transvision tekenen overname-overeenkomst Treintaxi
De Provincie Noord-Holland is opdrachtgever geworden voor de Treintaxi in grote delen van Noord-Holland. Op woensdag 21 januari ondertekenden gedeputeerde Cornelis Mooij van Noord-Holland en Fred Haubrich van Transvision BV in het Provinciehuis in Haarlem de overeenkomsten voor de Treintaxi. Met de overname is de Treintaxi voor grote delen van Noord-Holland, met uitzondering van het ROA-gebied, voorlopig behouden.

De overeenkomst is aangegaan voor een periode van twee jaar (2003-2004). In de loop van dit jaar beziet de provincie of continuering wenselijk en haalbaar is. De provincie neemt de Treintaxi over van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Transvision BV, een volle dochter van de NS, blijft exploitatie en het beheer verzorgen, maar nu in opdracht van de provincie. Voor de NS is de exploitatie van de Treintaxi verliesgevend. Voor de provincie is de exploitatie wel financieel haalbaar omdat zij als wettelijk opdrachtgever voor het openbaar vervoer een toeslag per reiziger ontvangt van het rijk. Dankzij deze toeslag van het rijk en de bijdrage in de exploitatielasten van Transvision, kunnen de kosten van de Treintaxi ruimschoots worden gedekt. Het extra geld zal worden ingezet voor openbaar vervoer in de provincie.

De provincie neemt de Treintaxi over van en naar tien NS-stations, te weten: Bovenkarspel-Grootebroek, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn en Schagen, Naarden-Bussum, Weesp en Beverwijk. In het kielzog van de provincie hebben de steden Alkmaar, Haarlem en Hilversum, die ten tijde van de onderhandelingen nog een eigen verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in hun gemeente hadden, eveneens besloten tot overname.

Tot onze spijt zal de Treintaxi van en naar Zaanstad, Hoofddorp, Purmerend en Krommenie-Assendelft op korte termijn verdwijnen. Dit komt doordat het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in en rond Amsterdam, niet tot overname is overgegaan. In totaal is de exploitatie op 48 van de huidige 110 Treintaxi-stations in Nederland door de verantwoordelijke overheid overgenomen.

De Treintaxi vormt een herkenbare, flexibele en betaalbare aanvulling op het openbaar vervoer. Voor 4,00 vervoert de Treintaxi de passagier naar elk adres in de wijde omtrek van een treinstation. De provincie Noord-Holland is verheugd dat de Treintaxi dankzij de samenwerking met Transvision in grote delen van Noord-Holland voorlopig blijft.