Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Nieuwe rookregels pas in 2005!

De intensieve campagne van Arcares over de uitvoering van de Tabakswet heeft succes. Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen hoeven pas per 2005 te voldoen aan de nieuwe rookregels.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dit dinsdagmiddag in de Tweede Kamer gezegd. Het besluit geldt voor alle huizen waar bewoners min of meer permanent verblijven.

Minister Hoogervorst wil de directies van de instellingen meer tijd geven om aparte rookruimten te maken zodat ouderen, zieken en gehandicapten toch nog kunnen roken zonder de niet-rokers tot last te zijn.
De minister heeft er geen uitspraak over gedaan of hij eind van 2004 opnieuw uitstel wil geven als instellingen dan nog steeds geen aparte rookruimten hebben.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zal dit jaar geen boetes meer uitdelen aan instellingen die de antirookregels overtreden. Als instellingen de afgelopen weken toch bekeuringen hebben gekregen, hoeven ze die niet te betalen.

Op 19 januari heeft Arcares samen met betrokken partijen - o.a. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, GGZ Nederland en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden - een brief aan minister Hoogervorst en aan de leden van de Tweede Kamer gestuurd met als doel een soepeler toepassing van de regels.

Datum: 22/01/2004