Provincie Zuid-Holland

Meer klachten en minder meldingen bij provinciale milieutelefoon, top 10 bekend

Inwoners van de provincie Zuid-Holland kunnen voor klachten over stank, stof, lawaai, bodem- en/of waterverontreiniging bellen met de provinciale Milieutelefoon. Daarnaast zijn bedrijven die een milieuvergunning van de provincie hebben verplicht incidenten te melden. Vorig jaar leverde dat in totaal 2731 telefoontjes op: 1770 klachten en 895 meldingen. Ten opzichte van 2002 steeg het aantal klachten met 75. Het aantal meldingen daalde met 101. Van het totaal aantal klachten ging 72% over stankhinder en 14,5% over geluidshinder.

Vorig jaar hadden 124o klachten betrekking op provinciale bedrijven (het DCMR-gebied niet meegerekend). In de klachten top tien staat het composteringsbedrijf Fleuren Compost te Middelharnis met 177 stankklachten op nummer één. Per jaar produceert het bedrijf 200.000 ton compost uit paardenmest, gips, stro, kippenmest en water. De geuroverlast wordt veroorzaakt door het onvoldoende verwijderen van de geurstoffen in de lucht die de schoorsteen verlaten. Gedeputeerde Staten hebben daarom het bedrijf een dwangsombeschikking opgelegd omdat ze de geurvoorschriften overtreden. In 2003 heeft Fleuren Compost proefnemingen gedaan met geurreducerende technieken. De resultaten daarvan worden betrokken bij de nieuwe vergunning. In oktober verloopt de huidige vergunning. Door andere technieken toe te passen moet de geuroverlast aanzienlijk verminderen.

De Afvalberging Derde Merwedehaven in Dordrecht volgt op de tweede plaats met 144 klachten. Deze stortplaats zorgt sinds eind 1998 voor veel klachten met name over stank. De klachten komen voornamelijk uit Sliedrecht. De in de loop der jaren uitgevoerde onderzoeken leidden tot het voorschrijven van maatregelen. De genomen maatregelen laten zien dat er resultaten zijn geboekt. Sinds 2002 is het aantal klachten over dit bedrijf fors afgenomen. Het laatste halfjaar van 2003 telde de provincie nog slechts 20 klachten.

Over het Rijswijkse bedrijf Uzimet kwamen 110 stankklachten binnen en daarmee eindigen ze op nummer drie. De provincie, het bedrijf en TNO hebben meerdere malen met elkaar gesproken over de geurproblematiek. Nu ligt er een nieuwe rapportage met een evaluatie van de geurbeperkende maatregelen bij Uzimet. Hierop reageert de provincie deze maand. Tijdens een door de provincie georganiseerde bewonersavond in november is uitleg gegeven over het vervolg dat uiteindelijk moet leiden tot een bevredigende oplossing van het complexe geurprobleem.

Meldingen

Het aantal meldingen (895) door bedrijven is in 2003 voor het eerst sinds een aantal jaren gedaald. In voorgaande jaren waren er bijna 1000 meldingen. Als een milieu-incident niet wordt gemeld, zet de provincie een handhavingstraject in. Het bestuurlijke traject bestaat meestal uit het opleggen van een dwangsom elke keer dat een incident niet of te laat is gemeld bij de Milieutelefoon. Daarnaast behoort ook een strafrechtelijk traject tot de mogelijkheden.

Werkwijze Milieutelefoon Zuid-Holland

De Milieutelefoon van de provincie Zuid-Holland is dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 070 441 61 11. In de meeste gevallen wordt door een toezichthouder van de provincie een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van een klacht. In overleg met het bedrijf worden waar mogelijk direct maatregelen getroffen om de overlast te beëindigen. Indien nodig zet de provincie een bestuurlijk en/of strafrechtelijk handhavingstraject in. Dit gebeurt vaak als klachten zich blijven herhalen en het bedrijf nalatig is in het nemen van maatregelen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl