Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Goede voortgang uitvoering ruimtelijk beleid garanderen

procedurevoorstel herziening streekplan

Gedeputeerde Staten hebben de statencommissie voor Ruimte en Milieu voorstellen gedaan voor de procedure voor de herziening van het streekplan. Er zijn twee uitgangspunten. Allereerst moet een goede voortgang van de uitvoering van het ruimtelijk beleid gegarandeerd worden. Verder moet een gedegen discussie plaats vinden over de vernieuwing van het ruimtelijk beleid. Daarom wordt het streekplan in fasen herzien. In 2004 vindt een partiele herziening plaats en wordt een discussie over het ruimtelijk beleid gestart. Op basis van de uitkomsten daarvan volgt in 2005 een inhoudelijke herziening van het streekplan. Daarbij wordt de uitspraak van het bestuursakkoord over een integraal omgevingsbeleid betrokken. De hoofduitgangspunten van het streekplan staan bij dit alles niet ter discussie, aldus GS.

Op dit moment wordt in Brabant gewerkt aan het vaststellen van de regionale uitwerkingsplannen voor het streekplan. Dat zijn plannen voor de stedelijke regio's en de regio's in het landelijk gebied waarin de gemeenten locaties vaststellen voor ondermeer de bouw van woningen en de aanleg van bedrijventerreinen. Ook worden op dit moment voor het landelijk gebied de plannen voor de revitalisering van het landelijk gebied in ontwerp gemaakt. In de reconstructieplannen wordt aangegeven hoe de inrichting van het landelijk gebied verbeterd kan worden om de landbouw nieuwe kansen te geven, de problemen van de waterhuishouding, natuur, milieu en landschap aan te pakken. In de plannen wordt ook gewerkt aan de vernieuwing van de economie en de leefbaarheid van kleine kernen. "Kortom, er ligt heel veel werk . De ervaringen met de vaststelling van de 23 uitwerkings- en reconstructieplannen worden verwerkt. Dat is inhoudelijke inbreng voor de herziening 2004/2005. " aldus gedeputeerde Paul Rüpp (ruimtelijke ontwikkeling.

In het huidige streekplan(2002) zijn een aantal technische tekortkomingen geconstateerd. Ook zijn er in het overleg over de vernieuwing van het landelijk gebied een aantal afspraken met de gemeenten, waterschappen, de landbouworganisaties en overige betrokkenen gemaakt. Deze technische tekortkomingen, de afspraken uit het akkoord van Cork en de recente afspraken over het beleid ten aanzien van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen worden, volgens de voorstellen van GS, nog dit jaar in een partiele herziening van het streekplan verwerkt. Dat geldt ook voor afspraken uit het bestuursakkoord ten aanzien van de woningbouw en de wijze waarop met afwijkingen van het streekplan wordt omgegaan.

Het is de bedoeling dat in de tussenliggende periode een discussie gestart wordt. Daarbij wordt een evaluatie van het streekplan betrokken, wordt gekeken de uitkomsten van de discussie over de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening, de resultaten van de initiatieven van de provincie ten aanzien van de deregulering, de stapeling van beleid en regelgeving, de rolverdeling tussen Gedeputeerde en Provinciale Staten, de rolverdeling tussen de provincie en andere overheden, de flexibiliteit en globaliteit van het ruimtelijk beleid. De intentie van het bestuursakkoord om te komen tot een integraal omgevingsbeleid en de afstemming tussen uitwerkingsplannen en de reconstructieplannen worden eveneens betrokken bij een verdergaande herziening van het streekplan. Die herziening zou, afhankelijk van de uitkomsten van de discussie, in 2005 haar beslag moeten krijgen.