Gemeente Utrecht

Advies Referendumcommissie Utrecht inzake Lucasbolwerk

Aan de Gemeenteraad van Utrecht

Utrecht, 22 januari 2004

Geachte leden van de gemeenteraad,

Op 30 december 2003 hebben het Comité Behoud Lucasbolwerk en de Stichting Singelgebied Utrecht een kennisgeving bij het college van burgemeester en wethouders ingediend met het verzoek tot een correctief referendum zoals bedoeld in artikel 7 van de Verordening Referendum Utrecht 1999. Het onderwerp waarover een correctief referendum is verzocht, is het voorgenomen raadsbesluit van 8 januari 2004 (Jaargang 2004, nr.16). Daarin stelt u een rendabel krediet ad EUR 27.415.155,00 beschikbaar voor het afronden van de ontwerpfase en het realiseren van de parkeergarage en fietstransferium Lucasbolwerk. De kennisgeving was op tijd ingediend en ging vergezeld van voldoende geldige handtekeningen. U heeft uw voorgenomen besluit dan ook volgens de verordening (artikel 8, derde lid) uitgesteld totdat duidelijk is of er over dit onderwerp een referendum kan worden gehouden. Daartoe dienen wij, de referendumcommissie, u van advies.

Om te bepalen of over dit voorgenomen besluit een correctief referendum kan worden gehouden, hebben wij ons zowel inhoudelijk als in het besluitvormingstraject van de parkeergarage onder het Lucasbolwerk verdiept. Een dergelijk groot project kent een lange aanlooptijd met in verschillende fasen ook verschillende raadsbesluiten. Al in het collegeprogramma 2001-2006 "Utrecht in Uitvoering" komt het ter sprake. In het jaar 2000 stemde u in met de inrichtingsvisie van het Lucasbolwerk en gaf u het college van burgemeester en wethouders de opdracht om tot een Voorlopig Ontwerp te komen. Vervolgens heeft een aanvullend haalbaarheidsonderzoek plaats gevonden. Onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek was de consultatie van verschillende belanghebbenden. Toen bleek al dat verschillende "groengroepen" en ondernemers aan het Lucasbolwerk geen voorstander zijn van de aanleg van de parkeergarage. Op 7 februari 2002 heeft u ingestemd met de realisatie van een parkeergarage met vijf parkeerlagen onder het Lucasbolwerk. Het voorlopig ontwerp is in een inspraaktraject aan belanghebbenden voorgelegd en in februari 2003 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Wij zijn van mening dat het besluit dat u op 7 februari 2002 (Jaargang 2002, nr. 26) genomen heeft, referendabel was. U heeft toen ingestemd met de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek en op basis daarvan ook ingestemd met de realisatie van een parkeergarage met vijf parkeerlagen onder het Lucasbolwerk.

Over dat besluit is destijds geen verzoek tot een correctief referendum gekomen, maar pas over het besluit van 8 januari 2004. Wij hebben ons dan ook afgevraagd of grote veranderingen in het ontwerp van de parkeergarage de aanleiding kunnen zijn geweest voor belanghebbenden om nu alsnog een verzoek tot een correctief referendum in te dienen. Dat hebben wij getoetst aan de hand van een door ons gevraagde notitie van het Parkeerbedrijf van de Dienst Stadsontwikkeling d.d. 12 januari 2004, waarin de inhoudelijke verschillen tussen het besluit met betrekking tot de parkeergarage Lucasbolwerk van februari 2002 en het voorgenomen besluit van 8 januari 2004 worden weergegeven.

Daarbij hebben we vooral gelet op verschillen die voor belanghebbenden nadelig kunnen zijn. Dit is naar ons oordeel niet het geval. Voor de meeste veranderingen geldt juist het tegendeel. De veranderingen in het ontwerp tussen 2002 en 2004 zijn naar onze mening niet ingrijpend genoeg om te kunnen stellen dat het hier om een ander besluit gaat. Wij baseren ons op artikel 5, tweede lid 2, onder l. van de Verordening Referendum Utrecht: "Geen referendum wordt gehouden over de volgende beslissingen: beslissingen die naar het oordeel van de raad hun grondslag vinden in een eerder genomen beslissing waarover een referendum is gehouden of kon worden gehouden." Ons advies luidt dan ook:

Ingevolge artikel 5, tweede lid 2, onder l. van de Verordening Referendum Utrecht 1999, adviseren wij u het voorgenomen raadsbesluit van 8 januari 2004 (Jaargang 2004, nr.16) over krediet parkeergarage onder het Lucasbolwerk niet referendabel te stellen.

Niettemin verheugen wij ons over het feit dat er voor de eerste keer in Utrecht door bewoners gebruik is gemaakt van de mogelijkheid een verzoek in te dienen voor een correctief referendum. In het collegeprogramma 2001-2006 "Utrecht in Uitvoering" belooft het college van burgemeester en wethouders te werken aan vernieuwing van de lokale democratie. Het instrument correctief referendum is dan ook ingezet om de participatie en betrokkenheid van burgers bij het bestuur van de stad te stimuleren. Van deze betrokkenheid hebben de Stichting Singelgebied Utrecht en het Comité Behoud Lucasbolwerk met hun verzoek zeker blijk gegeven.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Namens de referendumcommissie,

Mr. W. Aantjes,
Voorzitter van de Referendumcommissie Utrecht

---- --