Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Aanpak criminaliteit in winkelgebieden en op bedrijventerreinen

22/01/2004 - De wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel, gaat de criminaliteit in winkelgebieden en op bedrijventerreinen stevig aanpakken. "Criminaliteit waarvan het bedrijfsleven slachtoffer is moet worden teruggedrongen en veiligheid van ondernemers, werknemers en klanten moet worden verhoogd. In 2006 moet de criminaliteit met 25% zijn gedaald", aldus Huffnagel. Dit staat in het Actieprogramma Aanpak Bedreigde Winkelgebieden en Bedrijventerreinen dat volgende week in het college van B&W wordt besproken.

Schade door criminaliteit
Ondernemers en bedrijven worden geconfronteerd met een onaanvaardbaar hoog niveau van criminaliteit. Vooral in de middenstand hebben ondernemers steeds meer te maken met inbraak, diefstal, vernieling, brandstichting, fraude of afpersing en bedreiging. De schade die het bedrijfsleven hierdoor lijdt is enorm. Zo komt de totaal geschatte schade voor de regio Amsterdam-Amstelland door inbraak, vernieling en diefstal in 2001 uit op 73 miljoen euro, en blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie dat één op de tien verkoopmedewerkers jaarlijks slachtoffer wordt van fysiek geweld. Veiligheid voert dan ook met stip de prioriteitenlijst van het bedrijfsleven aan.

Maatregelen en acties
Om deze criminaliteit met succes te bestrijden is het van essentieel belang dat alle betrokken partners een rol hebben in de aanpak. De partners voor de aanpak van criminaliteit waarvan het bedrijfsleven slachtoffer wordt, zijn verenigd in een publiekprivate samenwerking: het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) dat in maart 2003 van start is gegaan. In het PCA zitten vertegenwoordigers van ondernemers, de gemeente Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie. Een goed contact met de basis (winkeliers, ondernemersverenigingen en stadsdelen) is hierbij cruciaal. Onder leiding van de veiligheidsmanager Onno Peer is het PCA in 2003 voortvarend van start gegaan. Het PCA beoordeelt continu de veiligheidssituatie in winkelgebieden en op bedrijventerreinen in Amsterdam om op basis hiervan de noodzakelijk acties te ondernemen. Dit varieert van adviezen over beveiliging en het zorgen voor meer politie op straat, tot het opknappen en herinrichten van verouderde winkelg ebieden en bedrijventerreinen en het aanpakken van veelplegers. Volgende maand, februari 2004, komt het PCA met het nieuwe actieprogramma voor het komende jaar. Om meer inzicht te krijgen in de totale actuele problematiek wordt er bovendien binnenkort verder onderzoek verricht naar soorten criminaliteit, de omvang en de belangrijkste groep slachtoffers en daders.

Concrete voorbeelden
Het opknappen en herinrichten van winkelgebieden levert een flinke bijdrage aan de veiligheid. Zo gaat in het stadsdeel Bos en Lommer, na een lange periode van bouwwerkzaamheden, het vernieuwde winkelcentrum Gulden Winckelplantsoen in mei van dit jaar weer open. De ondernemers in het gebied gaan meer samenwerken en gaan samen activiteiten ontwikkelen en evenementen organiseren die de veiligheid in het winkelgebied verder ten goede komen. Hiervoor wordt in totaal bijna ¤ 400.000 uitgetrokken. Ook de Spaarndammerstraat in het stadsdeel Westerpark gaat op de schop en wordt opnieuw ingericht. Voor de beveiliging van de winkels kan dan de wenselijke ondergrondse infrastructuur voor een collectief burenbelsysteem worden aangelegd. Aan dit systeem draagt de gemeente ¤ 125.000 bij.

Veiligheidsplan
Het Actieprogramma Aanpak Bedreigde Winkelgebieden en Bedrijventerreinen maakt deel uit van het Veiligheidsplan Amsterdam, een collegebreed plan om Amsterdam op alle gebieden veiliger te maken. Huffnagel: "Ik heb er vertrouwen in. Het afgelopen jaar is bijvoorbeeld de winkeldiefstal in de binnenstad in samenwerking met de winkeliers effectief bestreden. Maar de cijfers geven aan dat we samen keihard aan de slag moeten om de criminaliteit drastisch terug te dringen."