Algemene Inspectiedienst (AID)

Veetransport runderen niet ontsmet
Kerkrade, 22 januari 2004

De Algemene Inspectiedienst heeft dinsdagavond 20 januari 2004 een transport van runderen naar Spanje onderschept dat niet voldeed aan de regels voor reinigen en ontsmetten. Het ging hierbij om 34 melkrunderen die op zeventien verschillende plaatsen in de vier noordelijke provincies opgehaald werden en illegaal op een parkeerplaats langs de A28 bij Zwolle overgeladen werden in een veewagen. Op deze wijze wilde de handelaar uit Friesland de kosten besparen van het transport van de diverse melkveebedrijven naar de centrale verzamelplaats voor vee in Brakel (Gld). De veewagens werden op last en onder toezicht van de AID alsnog ontsmet waarna het transport naar de centrale verzamelplaats is voortgezet. De betrokken transporteur uit Friesland heeft een proces-verbaal gekregen wegens het niet reinigen en ontsmetten van de transportmiddelen en voor overtreding van de regels over het verzamelen van rundvee.

Vanwege het gevaar voor besmettelijke dierziekten is het transport van vee gebonden aan strenge regels voor het ontsmetten en reinigen van het transportmiddel. Zo mag vee alleen overgeladen worden op daarvoor aangewezen verzamelplaatsen waar de veewagens meteen gereinigd kunnen worden. In dit geval waren de runderen op weg naar de verzamelplaats in Brakel waar ze gekeurd worden voor de export.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.