Time : 3:57:25 PM
Date : Thursday, January 22, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister Dewael pleit in Dublin voor gemeenschappelijk Europees terugkeerbeleid

Op de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, die vandaag in Dublin plaatsheeft, was er algemene steun vanwege de ministers van Binnenlandse Zaken voor de organisatie van gemeenschappelijke vluchten voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft in naam van de Beneluxlanden uitdrukkelijk voor gemeenschappelijke vluchten gepleit.

In het verleden voerde België reeds gemeenschappelijke vluchten uit met Nederland. De bevoegde diensten van de Beneluxlanden zullen onder het huidig Belgisch voorzitterschap van de Benelux hun regels voor de uitvoering van dergelijke vluchten beter op elkaar afstemmen zodat deze drie landen kunnen starten met het uitvoeren van de gemeenschappelijke Beneluxvluchten.

Voor minister Patrick Dewael zijn gemeenschappelijke vluchten een belangrijk signaal, zowel voor derde landen die hun landgenoten vlot terugnemen als voor derde landen waarmee de lidstaten problemen ondervinden. Minister Patrick Dewael vraagt ook een verhoogd en doeltreffend gebruik van Europese reisdocumenten. De Europese Unie moet maximaal druk uitoefenen op de landen van oorsprong voor de aanvaarding van deze Europese reisdocumenten.

Minister Patrrick Dewael steunt het voornemen van commissaris Vitorino voor een communautaire financiering van het Europese terugkeerbeleid. Deze financiering komt immers tegemoet aan een eerlijke verdeling van de lasten tussen te lidstaten.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41