Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, 22 januari

Den Helder 22-01-2004 - 16.00 uur

Controles porriehopen
Anna Paulowna, Zijpe woensdag 21 januari 2004.
Agrarische ondernemers in Zijpe en Anna Paulowna zijn gecontroleerd op de afdekplicht van zogenaamde porriehopen, bestaande uit bollenafval. Er zijn in totaal 12 processen verbaal opgemaakt wegens het niet voldoen aan de afdekplicht. Van 1 november tot 1 maart is de afdekplicht aan de orde en ook in regenrijke periodes. De komende tijd wordt door de afdeling milieu van de politie extra gecontroleerd bij agrarische bedrijven in Julianadorp, Anna Paulowna, Harenkarspel en Zijpe. De controles zijn met name gericht op de composteringsplaatsen. De composteringsplaats is de plek waar organisch afval van het eigen bedrijf wordt opgeslagen met de bedoeling dat deze wordt omgezet in compost. De opslag van organisch afval (porriehoop) valt onder de Wet milieubeheer. Bij opslaan en composteren komt verontreinigd percolatiewater vrij, dat in de bodem, het oppervlaktewater of de riolering terecht kan komen. Ook de opslag van organisch afval dat niet wordt opgeslagen met de bedoeling om er compost van te maken valt onder de regeling.
Aan de composteringsplaats zijn eisen gesteld. Bij overtreding van deze eisen maakt de politie proces-verbaal op. De eisen voor compostering staan in de Voorlichtingsbrochure "Voorkom milieubederf op eigen erf", uitgegeven door het Doelgroepoverleg Bloembollensector (KAVB, Postbus 175, 2180 AD HILLEGOM, fax.: 0252-536 951). De tekst van deze brochure kunt u ook nalezen op de volgende Internetsite: http://www.gewasbescherming.nl/index2b.html.

Aanhoudingen na bedreiging
Den Helder, woensdag 21 januari 2004.
Een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden op het Julianaplein rond 09.20 uur. De man had een medewerker van een winkel aan het Julianaplein met de dood bedreigd. Dit gebeurde nadat hij uit de winkel was gezet, waar een toegangsverbod voor hem geldt. De man is in verzekering gesteld.
Eveneens is een 19-jarige man uit Den Helder aangehouden op de Polderweg, nadat hij een 46-jarige inwoner uit Den Helder bedreigde met een mes. De man is verward en wordt hiervoor behandeld. De man is na verhoor heengezonden.

Man aangehouden na vechtpartij
Schagen, donderdag 22 januari 2004.
Een 19-jarige inwoner uit Schagen is aangehouden rond 01.15 uur. De man was betrokken geraakt bij een vechtpartij in een caravan aan de Nes. Hij had een 30-jarige man, eveneens wonend in Schagen, een kopstoot gegeven en dreigde ook met een mes. De man is meegenomen naar het politiebureau en is ingesloten voor de nacht.

Fietsendief gepakt, eigenaar fiets gezocht
Den Helder, donderdag 22 januari 2004.
Door een oplettende getuige van een fietsendiefstal die ook de politie waarschuwde, heeft de politie een 44-jarige man uit Den Helder kunnen aanhouden. De fiets werd gestolen vanuit de fietsenstalling bij het NS-station Zuid rond 08.30 uur. De man heeft inmiddels de diefstal bekend. De politie zoekt contact met de eigenaar van de, wat oude, fiets opdat er aangifte gedaan kan worden van fietsendiefstal. Daarmee kan de zaak goed worden afgerond en de dader worden bestraft.

Boete voor detector
Schagen, donderdag 22 januari 2004.
Een 24-jarige autobestuurder uit Den Helder is op het Plantsoen staande gehouden rond 14.30 uur, nadat een radardetector in zijn auto was ontdekt. De man krijgt een bekeuring en heeft afstand gedaan van de detector. Deze zal worden vernietigd.