NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

breedbanddiensten in Noord-Nederland

Groningen Internet Valley ondersteunt innovatieve breedbanddiensten in Noord-Nederland

22 januari 2004

De Groningen Internet Exchange (GN-IX), Atos Origin Telco Services, Essent Kabelcom, Sun Microsystems Nederland, Cisco Systems, het Rekencentrum alsmede de Transfer & Liaison Groep van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de N.V. Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) hebben de handen ineengeslagen om op een unieke manier startende ondernemers op het gebied van breedbanddiensten een flinke zet in de rug te geven middels het project "Groningen Internet Valley".

Marktontwikkelingen
Door de snelle aanleg van glasvezel- en andere breedbandvoorzieningen komen de mogelijkheden steeds meer binnen bereik om nieuwe diensten op het gebied van strea-ming- en multimedia, ASP (Application Service Provision) en gaming te exploiteren. Vooral bij jonge ondernemers leven veel ideeën om nieuwe diensten op de markt te brengen. Door het stadium waarin de projecten zich bevinden ontbreekt het deze perso-nen aan de mogelijkheid en de middelen om hun ideeën tot ontwikkeling te brengen.

Computerplatform en breedband
Bovengenoemde bedrijven en organisaties gaan zich inspannen om bij de Groningen Internet Exchange een zeer geavanceerd computerplatform, aangevuld met toegang tot breedband Internet, neer te zetten die door startende ondernemers gedurende een peri-ode van maximaal 1 jaar per project kan worden gebruikt tegen attractieve condities en voorwaarden. Indien gewenst kunnen de ondernemers advies en begeleiding krijgen vanuit het project VINC, waarmee nauw wordt samengewerkt. Na een succesvolle intro-ductie wordt de ondernemer geholpen om op een professionele locatie elders in de stad de activiteiten voort te zetten.

Doelstelling
Doel van het hele project is om snelle introductie van tenminste 10-15 nieuwe producten en diensten in een periode van drie jaar te bevorderen en daarmee de positie van Groningen als belangrijke ICT stad verder te versterken. Door meer IP verkeer te stimuleren krijgt ook de positie van GN-IX door dit project een extra impuls.

Subsidie
Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Groningen en door financiering uit het EZ/Kompas programma van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Peter de Jong (directeur) telefoon 050- 363 93 33. Voor achtergrondinformatie zie binnenkort ook de nieuwe site www.groningeninternetvalley.nl