Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale bestrijdingsmiddelen bij vogeltentoonstelling Kerkrade, 22 januari 2004
Tijdens de Bondskampioenschappen Vogel 2004, die op vrijdag 16 januari 2004 plaatsvond in de Americahal in Apeldoorn, heeft de Algemene Inspectiedienst samen met de politie controles uitgevoerd naar het verhandelen van illegale bestrijdingsmiddelen. Bij deze actie namen de opsporingsambtenaren 173 verpakkingen met illegale middelen voor de bestrijding van onder andere bloedluis in vogelkooien en volières in beslag. Deze illegale bestrijdingsmiddelen waren afkomstig uit Frankrijk en Duitsland. Het onderzoek richtte zich tegen vijf standhouders waarvan vier een proces-verbaal hebben gekregen. Het onderzoek naar de strafbare feiten van de vijfde verdachte is nog niet afgerond.

Het onderzoek van de AID en politie vond plaats naar aanleiding van diverse tips dat er op vogelbeurzen illegale bestrijdingsmiddelen verhandeld zouden worden. Door een aantal standhouders werd aangegeven dat er geen goede middelen tegen bloedluis in Nederland zijn toegelaten. Buitenlandse bestrijdingsmiddelen mogen in ons land echter niet verhandeld en gebruikt worden. In de Duitse bestrijdingsmiddelen zaten de werkzame stoffen permethrin en cypermethrin. De werkzame stof carbaryl die in het Franse middel zat, is in Nederland in geen enkel bestrijdingsmiddel voor de dierlijke sector meer toegestaan.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.