GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 januari 2004 16:14
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Uitzetting naar Somalië onmogelijk

(22 januari 2004)

Kamervraag

Marijke Vos (GroenLinks) stelt minister Verdonk vragen over de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waarin het Hof Nederland verzoekt af te zien van de uitzetting van een Somaliër via Abu Dhabi. Eerder deze week vroeg het Hof al van uitzetting af te zien via Nairobi. Feitelijk beschouwd zijn uitzettingen naar Somalië niet meer mogelijk, maar ziet minister Verdonk niet af van uitzettingen nu het Hof zich (nog) niet letterlijk in bodemprocedures heeft uitgesproken tegen uitzettingen naar Somalië. Ze dwingt rechtshulpverleners nu van spoedprocedures gebruik te maken bij het EHRM om uitzetting te blokkeren.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de uitzetting van Somaliërs via Abu Dhabi


1. Kent u de uitspraak van het EHRM (application nr. 2683/04), waarin het Hof Nederland verzoekt af te zien van de uitzetting van een uitgeprocedeerde Somaliër via Abu Dhabi?


2. Geeft u gehoor aan het verzoek van het EHRM om de betrokkene niet via Abu Dhabi uit te zetten naar Somalië?


3. Bent u bereid af te zien van de uitzetting naar Somalië via Abu Dhabi? Zo nee, heeft u de verzekering van de autoriteiten van Abu Dhabi dat zij zullen meewerken aan uitzetting naar Somalië?


4. Hoeveel toekomstige procedures op grond van 'rule 39' verwacht u bij het EHRM te moeten ondergaan? Kunt u aangeven welke kosten daaraan voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn verbonden? Wegen deze kosten op tegen de mogelijkheid om tijdelijk niet tot uitzetting naar Somalië over te gaan?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -