Ingezonden persbericht


Drents Museum

22 januari 2004

Verlenging tentoonstelling Ben Rikken. Licht!
T/m 22 februari 2004

De overzichtstentoonstelling van de figuratieve kunstenaar Ben Rikken in het Drents Museum in Assen wordt met drie weken verlengd tot en met zondag 22 februari 2004. Bezoekers hebben met deze verlenging niet alleen meer gelegenheid om deze tentoonstelling te bezichtigen, maar ook nog de opzienbarende archeologische tentoonstelling '100.000 jaar SEX. Over liefde, vruchtbaarheid en wellust' (t/m 8 februari 2004) en vanaf 3 februari 2004 de tentoonstelling 'Rijksmuseum aan de Brink', met schilderijen, sieraden en kunstnijverheid uit de periode rond 1900 uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Ben Rikken
Ruim 75 schilderijen en een tiental tekeningen in het Drents Museum tonen een goed overzicht van de figuratieve schilder Ben Rikken. De titel "LICHT!" verwijst naar de invloed van het licht en de kleur in het werk van de kunstenaar, die hij momenteel vooral in Noord-Italië vindt. Als landschapsschilder zoekt Ben Rikken het ideale licht. Hij werkt het liefst in de open lucht, waar hij intrigerende olieverfschetsen maakt. Deze schetsen vormen het uitgangspunt voor het definitieve schilderij dat hij later in zijn atelier maakt. Zijn landschappen lijken met groot gemak geschilderd. Nadere bestudering leert echter dat er een perfecte balans is tussen techniek, compositie en het, dikwijls heftige, kleurgebruik.

In zijn stillevens is Ben Rikken op zoek naar de schoonheid van het ongewone. Zo schilderde hij grote brokken rood vlees, die zeer confronterend zijn. Deze weerbarstige werken zijn verre van traditioneel. Juist in dit soort werk weet Ben Rikken de beschouwer ervan te overtuigen dat het stilleven meer is dan een opeenstapeling van mooie zaken uit het leven. Hij doorbreekt daarmee de romantische traditie van dit genre.

//////////////



Ingezonden persbericht