VVD



22 jan 2004 - VVD bepleit één kenniscentrum voor duurzaam ondernemen

De VVD is tegen de oprichting van een apart Kenniscentrum Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Paul de Krom (woordvoerder duurzame ontwikkeling) heeft dit vandaag opnieuw laten weten aan Staatssecretaris Van Gennip tijdens een overleg over maatschappelijke verantwoord ondernemen (MVO).

Hij pleit ervoor om de voorgenomen activiteiten van het kenniscentrum onder te brengen bij het al bestaande Nationaal Initiatief voor Duurzame Ontwikkeling (NIDO), gevestigd te Leeuwarden. De VVD heeft het voornemen een apart Kenniscentrum MVO op te richten al eerder gekraakt. Het kenniscentrum is overbodig omdat een apart kenniscentrum MVO geen toegevoegde waarde heeft vergeleken met al bestaande initiatieven zoals het Nationaal Initiatief voor Duurzame Ontwikkeling (NIDO). Terwijl de Staatssecretaris van Economische Zaken ¤ 4,9 miljoen wil uitgeven aan een nieuw instituut zet staatssecretaris Van Geel (VROM) tegelijkertijd de subsidie aan het al bestaande NIDO stop. Dit terwijl de doelstellingen van het Kenniscentrum prima aansluiten bij de activiteiten van het NIDO. Het NIDO is een al bestaande organisatie met kennis van zaken en succesvolle projecten. De Krom merkt op dat gebleken is dat het bedrijfsleven geïnteresseerd is in het NIDO. Het bedrijfsleven draagt financieel al bij aan het NIDO en zit niet te wachten op nog een Kenniscentrum MVO.

Paul de Krom noemt de hele gang van zaken "typisch Haags geneuzel". Het valt het niet uit te leggen aan de belastingbetaler waarom er nog een apart instituut moet komen. Daarom pleit hij ervoor om het bedrag dat is gereserveerd voor de oprichting van de Stichting Kenniscentrum Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (¤ 4,9 miljoen) onder voorwaarden aan te wenden voor het NIDO. Dit is volgende de VVD de meest effectieve en efficiënte manier waarop de overheid maatschappelijk verantwoord ondernemen kan stimuleren. Staatssecretaris Van Gennip heeft beloofd om binnen twee weken samen met haar collega van VROM de kamer te informeren over deze gang van zaken. Paul de Krom zal afhankelijk hiervan de kamer om een uitspraak vragen.